Виља краљ Пиринеја

Победом од 1:0 над Португалом, репрезентација Шпаније се пласирала у четвртфинале Мундијала. Једини стрелац на утакмици Давид Виља, Португалац Рикардо Кошта искључен. У борби за полуфинале "фурија" игра против Парагваја.

Сјајни нападач Давид Виља одвео је "шпанску армаду" у четвртфинале Мундијала. Нови играч Барселоне постигао је једини погодак на мечу против Португала, свој четврти на такмичењу, и тако постао херој нације.

У мечу између сложних суседа, Шпаније и Португала некоме је ипак морала да "цркне крава", а то се десило мањој држави пиринејског полуострва. Сасвим заслужено чета Винсентеа дел Боскеа дошла је до четврт финала, елиминисавши Роналда и другове из даљег такмичења.

Маестрални Давид Виља "летео" је по терену, било га је свуда, и у одбрани и на средини терена, а када је било најпотребније и у нападу.

Његов директни конкурент на другој страни, Кристијано Роналдо био је "невидљив" већи део меча, а камере су га зумирале само у случајевима када је покушао да симулира прекршаје.

Шпанци су од самог почетка показали да се не шале и да их на овој утакмици занима само победа. Већ у првом минуту меча, Торес са ивице шеснаестерца, искоса са леве стране снажно шутира, али португалски голман Едуардо брани.

Публика још није ни села на своја седишта када је Виља само пола минута касније из сличне позиције сјајно шутирао, али поново је голман Едуардо на висини задатка.

Португалци нису ни били ни свесни шта их је снашло, а Виља је поново сјајно прошао са леве стране и шутирао, али и овај пут Едуардо брани.

Двадесетак минута било је потребно португалским играчима да се ослободе притиска Шпанаца и да тежиште игре пребаце на страну противника. Први шут ка шпанском голу, после слободног ударца, из велике даљине упућује Роналдо, али није било проблема за голмана Касиљаса.

Неколико минута касније Португалци пропуштају најбољу шансу. Прво снажно шутира Тијаго, шпански голман Касиљас одбија лопту изнад главе, на њу главом налеће Алмеида, али Касиљас је у последњем тренутку боксује.

После те две шансе "фурија" мало попушта притисак, а Португалци полако успостављају равнотежу на утакмици. Кристијано Роналдо је следећи који је запретио шпанском голу, када је снажно шутирао из велике даљине, Касиљас је кратко одбио лопту, али португалски нападачи нису стигли да одбијену лопту спроведу у гол.

У том тренутку Шпанци поново преузимају иницијативу и крећу у нову опсаду португалског гола, али напади "фурије" заустављају се испред шеснаестерца противника.

Португалци прете из контри, а шансе пропуштају Тијаго, који је после центаршута Меирелеша лоше захватио лопту главом, и Симао, који је после једне лопте упућене у празан простор, за длаку био спорији од шпанског голмана Касиљаса.

До полувремена није било изгледнијих прилика ни на једној страни, Шпанци су без проблема комбиновали испред португалског шеснаестерца, али нису имали добар последњи пас, после кога би нападачи дошли у шансу.

Наставак меча је донео промењену слику, први су запретили Португалци, када је после продора и шута Алмеиде са леве стране лопта закачила Пујола, али лопта пролази близу стативе шпанског гола.

У том тренутку, видевши да су изгубили убојитост у нападу, шпански селектор Винсенте дел Боске врши прву измену, и из игре изводи неприметног Тореса а убацује Љорентеа. Управо је овај играч пропустио сјајну шансу да затресе мрежу противника, али је његов ударац главом са пет метара голман Едуардо одбранио.

Одмах у следећем нападу Виља поново покушава из даљине, али лопта пролази поред гола. Португалска одбрана која је тада била на тешким искушењима, попустила је већ у следећем нападу.

После сјајне комбинације Шпанаца, лопта долази до Виље, који сам излази пред португалски гол, његов први шут голман Едуардо брани, али Виља поново шутира и тада постиже погодак.

Гол који је водио Шпанце у четвртфинале као да је дао додатну енергију "фурији", која је заиграла још боље. И даље су Дел Боскеови изабраници контролисали средину терена а из једне контре, мало је фалило Рамосу да дуплира предност своје екипе, али је његов ударац сјајни португалски голман поново одбранио.

Неколико минута касније поново Виља снажно шутира али и овај пут до изражаја долазе квалитети сјајног голмана Едуарда, који лопту скреће у корнер.

Шпанци су до краја без већих проблема контролисали утакмицу, а да је Љоренте био мало прецизнији, неколико минута пре краја могли су да реше питање победника.

До последњег судијског звиждука вредно вредно је помена само искључење Рикарда Коште, који је после једног неспортског старта над шпанским играчем добио директан црвени картон.

Последњи судијски звиждук означио је велико славље Шпанаца, који су победом против комшија, после дужег времена ушли у друштво од осам најбољих репрезентација.

Следећи меч изабраници Дел Боскеа играју против Парагваја, а победник овог меча пласираће се у полуфинале Светског првенства.

За Шпанију су играли: Касиљас, Рамос, Пике, Пујол, Капдевила, Ћави, Алонсо, Инијеста, Виља, Торес. Шансу су добили и Љоренте, Педро и Марчена.

За репрезентацију Португала су наступили: Едуардо, Кошта, Алвеш, Карваљо, Коентрао, Тијаго, Пепе, Меиралеш, Симао, Алмеида, Роналдо. У игру су ушли и Дани, Мендеш и Лиедсон.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара