Словаци алергични на "лале"

Предиван сан, који су сањали Словаци већ годину дана, прекинут је на прилично бруталан начин. Холанђани, без трунке милости, разбудили Словаке и стигли до четвртине финала. Невероватни Робен показао да му ни повреде не могу ништа. Довео “лале” у вођство, Снајдер осигурао победу. Витек са беле тачке ублажио пораз.

"Дођох, видех, победих", помислио је Арјен Робен после утакмице са Словачком. Тек опорављени фудбалер Бајерна, започео је меч, постигао гол, изтерорисао одбрану Словака, и након успешно одрађеног посла, преселио се на клупу. 

Холанђани су маестрално догурали до четвртине финала Мундијала, а последња у низу пала је Словачка. Борбени Словаци, којима је ово прво учешће на највећој светској смотри фудбала, успели су да задрже и разбију шампиона света, али је Холандија, изгледа, била превелик залогај.

Селектор Вајс покушао је снажном одбраном, коју је наравно предводио Мартин Шкртел, заустави некако захуктале Холанђане. План је био да Марек Хамшик дели лопте брзоногом Вајсу и Штоку, који су пробијали по боковима. Наравно, у нападу је Роберт Витек, фудбалер Анкарагучуа, који је "испратио" Италијане на аеродром.

Али, сада су наспрам себе имали, у овом тренутку, много бољу екипу од Италије. А то су "лале" показале од самог старта. Наметнули су свој стил игре. Голман и одбрана практично без превише посла. Де Јонг и ван Бомел кваре игру Словака, док Снајдер, Кујт и Робен нападају ка голу и намештају прилике ван Персију.

А одбрана Словака добрано се намучила како би зауставила читаву нападачку секцију Холанђана. У одбрани су помагали Кучка и Хамшик, колико су могли, али су на правим искушењима били Шкртел и Ђурица.

Међутим, нападачка тактика Словака показала је у уводним минутима да Вајс сениор свакако зна шта му је чинити. Његов син, Владимир Вајс, невероватно је прошао два фудбалера Холандије, додао до Јендришека, али је најистуренији нападач Словачке шутирао непрецизно.

Али, то је охрабрило и остатак екипе, којима је сада сасвим јасно да Холанђани нису баук, па су се у напад укључили и остали фудбалери.

Међутим, Холанђани су врло брзо вратили ствари "на своје место", па су брже-боље показали Словацима да ће морати поштено да се намуче како би изашли "живи" из овог меча.

Снајдер и Робен су одлично комбиновали у нападу, а фудбалер Интера је опробао ударац у уводним минутима, али је био непрецизан.

Обе екипе су се потпуно отвориле, па су заиграле озбиљан, нападачки фудбал. Додуше, Холандија је диктирала темпо, имала конце у рукама, али су Словаци, чини се, били опаснији из контранапада.

Али, како су "лале" играле све сигурније, Словаци су имали све мање контранапада, а самим тим и мање прилика. Прочитали су Холанђани игру противника, па су то убрзо и искористили и дошли у предност.

После серије налета, Робен је коначно довео Холандију у предност, што им је омогућило много мирнију игру у наставку. У свом стилу, као и небројено пута ове сезоне у дресу Бајерна, Арјен Робен је повукао по страни, заломио ка шеснаестерцу, а онда лопту сместио тик уз стативу.

Много је овај гол значио "лалама", а још више Робену, који је недовољно опорављен ушао у меч, али је доказао да је, у овом тренутку, један од најбољих играча на свету.

После гола, Холанђани су потпуно смирили игру, успорили максимално, док Словаци просто нису знали како да дођу до гола противника, иако су имали лопту у ногама, нешто мање од "лала".

Али, тек се у наставку битка распламсала. Словаци јуре ка голу Мартина Стекеленбурга, а ни Холанђани не посустају.

Ипак, на већим мукама био је голман Словачке, Муча. Матијсен и ван Перси су имали сјајне прилике, али је голман Словачке још боље бранио.

На другој страни, Мирослав Шток задавао је главобоље дефанзивцима Холандије. Предриблао је два играча, да би шутирао са двадесетак минута, а Стекеленбург је некако избацио ту лопту изнад гола.

То је био знак Словацима да крену свим силама у напад. Најбољу шансу на мечу имао је Роберт Витек. После гужве пред казненим простором, лопта стиже до Витека који није у офсајду, и сам је испред гола Холандије. Међутим, Витек несхватљиво лоше шутира право у Стекеленбурга.

Исти играч нашао се у веома сличној ситуацији неколико тренутака касније. Такође, сам пред голом, није у офсајду, али се спетљао није шутирао из прве, па је шутирао преко гола.

А када се не искористе такве прилике, поготово на Мундијалу, онда стиже казна. Егзекутор је овај пут Весли Снајдер, који је неколико минута пре краја меча срушио све наде Словака да ипак могу до продужетка. Кујт несебично додаје Снајдеру, који из трка погађа гол Муче.

Међутим Словаци се нису предавали. Јакубко је у последњим секундама надокнаде примио лопту у казненом простору Холандије, Стекеленбург га је оборио, па су Словаци имали прилику да смање резултат са беле тачке.

Овај пут, Витек није погрешио, па је постигао утешни погодак за Словачку.

На крају, Холандија чека бољег из јужноамеричког дербија, између Бразила и Чилеа, док Словацима остаје за утеху чињеница да су на свом првом Мундијалу у историји догурали до осмине финала, да нису приказали нимало лошу игру, као и то да су послали шампиона света кући.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару