Гијан за историју

Многи Срби су сањали четвртфинале Светског купа, али само један је у томе успео. Милован Рајевац одвео је репрезентацију Гане међу осам најбољих екипа света. Стрелац победоносног гола Асамоа Гијан у трећем минуту продужетка. Већ у петом минуту дуела између Гане и САД-а, Кевин Принц Боатенг шокирао Американце и довео своју екипу у вођство. Американцима изједначење донео Донован са беле тачке у 62. минуту утакмице.

Репрезентација Гане, предвођена српским тренером Милованом Рајевцем, по први пут у историји нашла се међу осам најбољих екипа света. У осмини финала, Гана савладала репрезентацију САД-а, после продужетака (2:1).

Од самог старта меча, Гањани су играли храбро и показали да желе највећи успех у свој историји. Рајевац је одлично тактички поставио игру, па је Американцима требало много времена да се прилагоде стилу Африканаца.

Кевин Принц Боатенг је већ у петом минуту меча показао зашто га Рајевац сматра својим најбољим играчем. После соло продора, везиста Портсмута шутирао је прецизно са 16 метара и савладао искусног Хауарда. Шок за Американце и велика радост за цео афрички континент.

Изабраници Боба Бредлија кренули су знатно агресивније после примљеног гола, али чврста одбрана Гане предвођена голманом Кингсоном, била је на висини задатка. Гањани су брзим контранападима задавали велике муке америчкој одбрани, па су "црне звезде" у првом делу игре имале више шанси за постизање поготка.

Прва велика шанса за Американце виђена је тек у 35. минуту меча. Финдли излази сам испред Кинсона, али је голман Гане одлично реаговао. Само два минута касније, на другој страни, слична прилика за Асамоу, али се Тим Хауард реванширао свом колеги.

У другом полувремену, Американци су заиграли много боље. Задовољни вођством, Гањани су се повукли и ретко покушавали да угрозе амерички гол, док су Бредлијеви момци кренули на "све или ништа".

То се исплатило у 62. минуту. Демпси је одлично повукао један напад, улетео у казнени простор Гане и штоперу Јонатану није преостало ништа друго, сем да га обори. Мађарски судија Касаи показује на белу тачку, а шансу да својој екипи донесе изједначење користи Донован, својим трећим голом на шампионату.

Гана је деловала доста пољуљано изједначујућим голом. Американци преузимају доминацију у свим сегментима игре, из чега проистичу и прилике за погодак. Најозбиљније су пропустили Бредли и Алтидор, па се ушло у продужетке.

Поново, као на почетку меча, сам старт продужетака доноси радост Гани и тугу Американцима. Најбољи играч Гане на овом турниру, Асамоа Гијан, искористио је једну насумично испуцану лопту и сјајним ударцем савладао Хауарда.

Американци нису имали снаге за још један преокрет. Покушавали су "јенкији" да нападну свим силама, али нису могли да разбију чврст бедем испред Кингсоновог гола, па до краја меча нису успели да направе ниједну озбиљнију шансу.

Гана одлази у четвртфинале, сасвим заслужено, где ће у мечу против Уругваја покушати да афричком континенту донесе првог учесника полуфинала у историји Мундијала. Рајевац има прилику да уђе у историју фудбала, а да ли ће се то и догодити, сазнаћемо после четвртфиналних мечева.

Меч између САД-а и Гане одигран је Ројал Бафокенг стадиону у Рустенбургу, а правду је делио Виктор Касаи из Мађарске.

За САД утакмицу сз почели: Хауард, Боканегра, Черундоло, Демерит, Борнштајн, Бредли, Демпси, Донован, Кларк, Алтидор и Финдли. Са клупе су ушли: Еду, Филхабер и Гомез.

За Гану су играли: Кингсон, Сарпеј, Пантсил, Менсах, Инком, Јонатан, Анан, Ајев, Боатенг, Асамоа и Гијан. Као резерве, у игру су ушли: Ади, Апија и Мунтари.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару