Липијеве вувузеле

Словачка репрезентација направила је велико изненађење и савладала Италију 3:2. Сјајна завршница меча, на крају Словачка у осмини финала, "азури" завршили шампионат. Стрелци Витек у 25. и 73. и Копунек у 89. минуту за Словаке, а Ди Натале у 81. и Кваљарела у 92. минуту меча за Италијане.

Италијани одлазе кући после само три одиграна меча и неће имати прилику да бране трофеј освојен пре четири године у Немачкој. Најзаслужнији за такав расплет су репрезентативци Словачке, који су храбром игром савладали великог ривала и пласирали се у наредну рунду такмичења.

Италијани су почели споро и тромо, као и свако првенство, али се очекивало да ће се изабраници Марчела Липија пробудити, када то буде било најпотребније. Међутим, то се није десило, Словачка је одиграла фантастично борбено и од првог судијског звиждука показала да је тим који зна шта жели.

Изабраници селектора Владимира Вајса од старта су кренули нападачки. Прву шансу пропустио је капитен Хамшик у шестом минуту меча, али је из изгледне ситуације шутирао поред гола. Већ у 25. минуту меча, Витек доноси велику радост својим сународницима, постиже гол на асистенцију Куцке.

Италијани тек од примљеног поготка крећу мало ангажованије, али без праве прилике. Најближи постизању гола, "азури" су били у 40. минуту, када је Шкртел неспретно интервенисао, а лопта коју је захватио отишла је тик преко гола голмана Мухе.

У другом полувремену, Липи баца све карте на напад. У игру улази Кваљарела, који је показао да је незаслужено "грејао клупу" на прва два меча. Прву прилику за "азуре" има Ди Натале, који у 56. минуту промашио гол из сасвим солидне ситуације.

Шкртел је на овом мечу био одличан. Штопер Јувентуса спасио је сигуран гол у 67. минуту, када је после шута Кваљареле, са гол линије избацио лопту у поље.

Италијанима стиже казна за промашене прилике. У 74. минуту Витек дуплира предност Словака, после корнера са десне стране. Велика радост за Вајсове момке и неверица на клупи Италије.

Тада креће права акција. Већ у 81. минуту Кваљарела одиграва сјајан дупли пас са Јакинтом, Муха брани ударац, али на одбијену лопту натрчава Ди Натале и убацује у празну мрежу.

Нада за Италијане да могу до осмине финала није дуго трајала. Резервиста Копунек, у свом првом контакту са лоптом, улеће у шеснаестерац "азура" и интелигентно лобује истрчалог Маркетија.

"Азури" се ипак не предају. У 85. минуту Кваљарела постиже гол, али је поништен збо офсајд позиције. Међутим, италијански нападач ипак постиже прелеп гол у 92. минуту. Са преко 20 метара, Кваљарела је пласирао лопту преко истрчалог Мухе и још једном донео наду светском прваку.

Међутим, времена више није било, судија Веб је означио крај меча. Словаци у трансу, први пут у историји наћи ће се међу 16 најбољих репрезентација света. Италијани пакују кофере и враћају се кући.

За Италију су играли: Маркети, Замброта, Канаваро, Кјелини, Кришито, Де Роси, Гатузо, Монтоливо, Пепе, Ди Натале и Јакинта. Са клупе су ушли: Кваљарела, Мађо и Пирло.

За Словачку меч су почели: Муха, Пекарик, Шкртел, Дурица, Забавник, Стох, Хамшик, Штрба, Куцка, Витек и Јендришек. Играли су још: Копунек, Шестак и Петраш.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару