Збогом Африко

Србија завршила такмичење у Јужној Африци. У последњем колу "орлови" поражени од Аустралије (2:1) и поред добре игре у већем делу меча. Србија пропустила велики број шанси, "кенгури" искористили своје прилике. Из групе Д, даље иду Немачка и Гана.

Туга на лицима фудбалера Србије означила је завршетак учешћа на Светском првенству у Јужној Африци. Аустралија је победила "орлове" 2:1 и срушила снове изабраника Радомира Антића о пласману у осмину финала Мундијала.

Репрезентативци Србије кренули су одлично, игра је напокон личила на ону из квалификација, а појачани средњи ред деловао је врло стабилно. Прилика за гол било је прегршт, а само захваљујући деконцентрацији нападача и одличним одбранама Шварцера, није било голова у мрежи "кенгура".

Већ у шестом минуту меча, Красић је имао добру прилику, али је Шварцер био на месту. Три минута касније Обрадовић центрира, налази Ивановића, али је шут главом нашег бека завршио поред гола.

Аустралијанци нису могли да направе озбиљнију акцију, сви редови тима Радомира Антића одлично су функционисали, а шансе су се ређале као на траци.

У 12. минуту, можда и најбоља шанса на утакмици. Нинковић је сјајно упослио Красића, који је улетео из другог плана, прешао и голмана Шварцера, али је послао лопту високо преко гола из веома изгледне ситуације.

Четири минута касније, Кузмановић има шансу. Одлично је прошао кроз средину, ушао у казнени простор, али уместо шута на гол, уследило је додавање ка Жигићу, веома непрецизно, па још једна лепа акција "орлова" одлази у неповрат.

Још једна прилика за, на овом мечу, врло офанзивног Ивановића. Десни бек Челсија одлично се убацио, шутирао, али је рефлексно интервенисао Шварцер и избио лопту у корнер.

Наставља се добра игра Србије. У 34. минуту Кузмановић је успео да пронађе Жигића, који је неометан у срцу шеснаестерца Аустралије шутирао главом ка голу, али врло непрецизно. Пар минута касније, Красић постиже гол на асистенцију Јовановића, али се десно крило српске репрезентације нашло у недозвољеној позицији.

У првом полувремену меча, Србија је имала много прилика за гол, док су Аустралијанци покушавали спорадично, углавном тражећи усамљеног Кенедија у нападу, или ударцима из даљине.

Друго полувреме настављено је нападима Србије, али су Аустралијанци у том делу игре деловали много организованије него у првом делу меча. Прву шансу у наставку има Жигић у 53. минуту, добро се снашао после асистенције Јовановића, али је ногом шутирао преко гола.

Како су вихорни напади Србије бивали све ређи, Аустралија се ослобађала притиска и контранападима покушавала да угрози Стојковића. У 69. минуту шок за наше момке, Кејхил доводи "кенгуре" у вођство прецизним ударцем главом после центаршута Вилшира са десне стране.

Изненађујуће вођство много је утицало на игру српског тима у тим тренуцима. Пао је темпо игре, а Аустралијанци су били све опаснији. У 73. минуту, резервиста Холман дуплира предност "кенгура" сјајним ударцем са 25 метара.

Србија се онда буде, али чини се прекасно. Уласком Тошића и Лазовића напади добијају на интезитету, али без резултата. Ипак, једна акција Тошића доноси погодак. Нови играч московског ЦСКА шутирао је незгодно са десне стране, Шварцер одбио лопту, на коју је налетео Пантелић и донео наду Србији, да до краја може да постигне један гол и пласира се у осмину финала Мундијала.

Врхунац драме десио се у 90. минуту меча. После корнера Тошића, Видић шутира главом, лопта погађа у руку Кејхила, али судија Ларионда показује да се игра настави и поред великих протеста наших репрезентативаца.

До краја, није више било шанси, па се Србија опростила од Светског купа у Јужној Африци са два пораза, од Гане и Аустралије, и победом против Немачке.

За Србију су играли: Стојковић, Ивановић, Обрадовић, Видић, Луковић, Станковић, Кушмановић, Нинковић, Красић, Јовановић и Жигић. Играли су још: Тошић, Пантелић и Лазовић.

За Аустралију су наступили: Шварцер, Нил, Бичамп, Вилкшир, Карни, Чулина, Валери, Брешано, Кејхил, Емертон и Кенеди. Са клупе су ушли: Холман, Чиперфилд и Гарсија.

Број коментара 930

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару