"Суперорлови" одлетели кући

Нигеријци као да су "зацртали" да се врате кући после групне фазе. Уче довео Нигерију у вођство, али су Ли Јунг Со и Парк Чу Јонг преокренули резултат. Јакубу са пенала донео изједначење, али само то. Јакубу и Мартинс промашили "незамисливе" прилике. Јужна Кореја у осмини финала игра против Уругваја.

Од птица грабљивица до птица селица. "Суперорлови" се, после епизоде на југу континента, враћају кући. А могло је да буде потпуно другачије, да нападачи Нигерије нису промашили шансе, које је теже промашити, него постићи гол.

Иако је изгубила прва два меча, Нигерија је имала шансу за пролаз. Наравно, морали су да победе Јужну Кореју и да Аргентина савлада Грчку у другом мечу групе А.

Наравно, Корејци ништа нису желели да препусте случају, јер је пласман у осмину финала био у њиховим рукама.

Али, већ у уводним минутима меча постало је јасно да су Нигеријци „наоштрени" ушли у меч, па је Калу Уче, већ у 12. минуту довео „суперорлове" у вођство. Одија је сјајно прошао по десној страни, „заврнуо" ка средини, а спретни Калу Уче се искрао дефанзивцима Јужне Кореје и затресао мрежу за вођство Нигерије.

Калу Уче је наставио голгетерску серију коју је започео у мечу са Грчком, али на његову жалост, то нико није умео да испрати.

Корејци се нису предавали, јер им је победа била од виталног значаја за осмину финала.

Бројни напади Кореје углавном су се завршавали непрецизним ударцима. Нигерија се ипак није повукла, па су и „суперорлови" имали своје шансе, али ни они нису успели да их искористе.

Можда и голман који је на овом Мундијалу показао више од осталих, Винсент Енјеама, у овај меч ипак није ушао расположен као у претходна два.

Зарадио је Енјеама жути картон јер је направио фаул ван казненог простора, па је постало јасно да није превише концентрисан на меч.

Међутим, није голман превише морао да брине јер је напад, тачније Калу Уче био и више него расположен за игру.

Стрелац првог гола умало није постигао и свој други на мечу, али је страховит ударац зауставила статива.

И када су видели да је „враг однео шалу", Корејци крећу свим силама у напад. Наравно, скоро сви напади ишли су преко Парк Ђи Сунга, фудбалера Манчестер јунајтеда.

А када су кренули у напад, осладило им се. Већ у 38. минуту, Ли Јунг Со, доноси велико изједначење својој екипи, и наду да ће се, уз Аргентину, наћи у осмини финала.

После убачене лопте са стране, Ли Јунг Со је најспретнији и успева да савлада Енјеаму. Седам минута остало је до полувремена, играчи су смирили темпо па се на одмор отишло без промене резултата.

А у другом делу игре, занимљива утакмица постала је још занимљивија.

Већ после три минута игре, Дани Шиту направио је фаул над Парк Чу Јонгом. Исти играч извео је слободан ударац, фантастично шутирао у ближи угао Винсента Енјеаме, који није добро реаговао, за потпуни преокрет Корејаца.

Катастрофалан почетак за Нигеријце, који су од сјајног меча направили потпуни ужас.

Ипак, времена је било доста, па су „суперорлови" започели „немогућу" мисију. Умало у старту ту мисију није прекинуо Јунг Пјо Ли, али је Енјеама овај пут сигурно одбранио његов ударац.

Како је време одмицало, меч је постајао све занимљивији и интересантнији, а како је Аргентина повела против Грчке, ова тима видела су своју шансу за пролаз.

Наравно, Нигеријци у далеко тежој ситуацији, јер су морали да јуре вођство Корејаца. Али, нису одустајали.

Сјајну прилику имао је капитен Јакубу Аикбени. Тачније, не сјајну, него ретко виђену прилику. Требао је капитен Нигерије само да спроведе лопту у мрежу са само једног метра, али је Јакубу промашио оно што је, практично, немогуће промашити. Голман је био савладан, али је Јакубу послао лопту поред стативе. На клупи „суперорлова" Ларс Лагербек остао је непомичан, као и читав стручни штаб и резерве.

Ипак, меч се наставио а није се чекало дуго да се јакубу искупи. Неспретна реакција дефанзиваца Кореје донела је једанаестерац Нигерији. Јакубу је овај пут био много, много сигурнији, па је донео „суперорловима" изједначење, и још битније, наду да ће се наћи у осмини финала.

Мартинс, који је заменио Кануа, имао је невероватну прилику, не баш као Јакубу, али врло сличну да донесе вођство Нигерији али је, невероватно, био непрецизан.

Корејци су посустајали, а неуморни Нигеријци су свим силама кренули напред. Виктор Обина је у последњим минутима имао две добре шансе, додуше из даљине, али је био непрецизан.

На крају, Нигерија и Јужна Кореја узели су по бод, што је Корејце одвело у осмину финала, а Нигерију, заједно са Грчком, послало кући.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару