Кад Марсељеза утихне

Јужна Африка изборила "пирову победу" од 2:1 против "разбијених" Француза. Стрелци за "бафану" Кумало и Мфела, Малуда постигао погодак за "триколоре". Због искључења Гуркуфа Французи играли са десет играча. Обе репрезентације завршиле свој наступ на Мундијалу.

"Самоубилачки" наступ Француза на Мундијалу у Јужној Африци коначно се завршио. Фудбалску катастрофу бивших светских вицешампиона на крају је прекратила репрезентација домаћина, Јужна Африка, која је у последњем мечу групе А савладала "триколоре" резултатом 2:1.

И овај меч имао је занимљиву увертиру у француском табору. Поред Анелке, из екипе су одстрањени Абидал и Галас, а фудбалски савез те земље, три дана раније резервисао је карте за повратак у домовину, и поред тога што су постојале минималне шансе да се екипа пласира у други круг.

Доменекови изабраници ипак су "оправдали та очекивања" тако да ниједног тренутка нису "дошли у опасност" да изборе резултат који би их одвео у осмину финала.

Од самог старта све је лоше кренуло по "триколоре", јер је "бафана" меч почела офанзивно.

Само двадесет минута вицешампион света успео је да одолева нападима Јужноафриканаца, али је после корнера који је извео Шабалала, Кумало сјајно скочио и главом погодио гол Француза.

Навијачи и играчи "бафане" су у том тренутку су били у екстази, док су Доменекови изабраници најавили своју нову катастрофу на Мундијалу.

Да ствар буде још гора по "триколоре", неколико минута након поготка, после ударца лактом у скоку, директан црвени картон добио је Гуркуф. Ако су до тог тренутка Французи и имали неку тактику, она је после овога пала у воду.

Разбијена Доменекова армија на терену више није имала шта да тражи. "Бафана" креће у још јаче нападе, па је било само питање времена када ће француска одбрана поново капитулирати.

То се догодило у 36. минуту, када су дефанзивци "триколора" неспретно интервенисали у казненом простору, лопта је дошла до Мфеле, који је са саме гол линије без проблема затресао мрежу Лориса.

Питање победника у том тренутку већ је било решено, а остало је само да се види да ли ће и ова катастрофа Француза бити "епских" размера.

До краја полувремена, Мфела је имао шансу да постигне још један погодак, али је њгов ударац Лорис одбранио.

На полувреме Јужна Африка је отишла са два гола предности и надом да може да се домогне до осмине финала, јер је у другој утакмици, од које зависи њихов пролаз, Уругвај имао минималну предност против Мексика.

И наставак меча донео је исту слику из првог дела. Јужна Африка је без калкулација јуришала на гол Француске, а најопаснији је био Мфела, који је једном погодио стативу, док је други његов ударац голман Лорис једва одбранио.

И у 60. минуту овај играч је пробио по десној страни, али је у последњем тренутку одбрана Француске изблокирала његов ударац.

После промашених шанси, по неписаном правилу, казна је стигла Пареирине изабранике. После једног контранапада Француза, лопта стиже до Малуде, који без проблема тресе мрежу "бафане", постигавши први погодак за своју репрезентацију на Мундијалу.

Овај гол као да је срушио све наде "бафани" да може да дође до другог круга, јер им је, имајући у виду резултат на другој утакмици, фалило још три поготка да дођу до потребног резултата.

Ипак нападали су Пареирини изабраници, али погодак Малуде је раздрмао разбијене Французе, који су до краја меча играли много организованије.

Ипак, у последњим секундима утакмице, Шабалала је имао прилику да и трећи пут савлада Лориса, али је његов ударац да неколико метара француски голман одбранио.

На крају остало је 2:1, а Јужна Африка је забележила само "пирову победу", јер се са истим бројем бодова али слабијом гол разликом, "бафана" нашла на трећем месту у групи, иза Уругваја и Мексика.

"Триколори" су завршили свој, вероватно најсрамнији наступ на неком такмичењу, и после туширања, чекао их је директан одлазак на аеродром и повратак у домовину, где ће гневим навијачима и медијима полагати рачуне.

За Француску су наступили: Лорис, Сања, Галас, Скилаћи, Клиши, Дијара, Дијаби, Жињак, Гуркуф, Рибери, Сисе. У игру су ушли и Анри и Малуда.

Екипа Јужне Африке наступила је у следећем саставу: Џозефс, Н'Гонка, Мокоена, Кумало, Масилела, Сибаја, Кубони, Пијенар, Чабалала, Мфела, Паркер. Шансу су добили и Гакса и Номвете.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару