Грци се вратили у живот

Сјајна победа од 2:1 над Нигеријом у једном од најбољих утакмица на Мундијалу, вратила је "хелене" у борбу за другу фазу. Салпингидис и Торосидис стрелци за Грчку, Калу постигао погодак за "суперорлове". Трагичар утакмице искључени Нигеријац Кеита.

Имајући у виду претходне наступе Грка и Нигеријаца у првом колу Мундијала, мало ко је очекивао да ћемо на стадиону Бломфонтејн гледати узбудљив меч. На крају је испало да су нам ова два одиграла једну од најбољих, ако не и најбољу утакмицу на такмичењу.

Борба за бодове ове две репрезентације изгледала је као борба за голи живот, а као победник је изашла чета Ота Рехагела. Реч пораз не постоји у речнику овог немалког тренера, а његови изабраници су коначно показали игру достојну бившег европског шампиона.

Имајући у виду важност утакмице, обе екипе су у меч ушле резервисане. Почетно испитивање снага донело је веома опрезну игру, са пуно грешека на средини терена.

Ипак, већ по навици, Грци су брзо попустили. Слично мечу са Јужном Корејом, одбрана "хелена" није се добро снашла после једног слободног ударца, па је после шута Уче Калуа, лопта у одбрани погодила неког од играча, променила правац и савладала голмана Цорваса.

Велико славље нигеријских играча и навијача и неверица код изабраника Ота Рехагела, који су се том тренутку налазили на прагу елиминације.

Заиграли су Грци у том тренутку офанзивије, али покушаји Карагуниса и Киргијакоса нису били довољно опасни по гол Нигерије.

Неочеивано, Грке је "у живот" вратио играч Нигерије, Сани Кеита, који је после једног дуела беспотребно насрнуо на Тороцидиса, и сасвим заслужено добио црвени картон.

У тренутку када његова екипа има предност, ово је најгора ствар коју је Кеита могао да уради.

Свесан да је ово прави тренутак да се стигне заостатак, Рехагел у игру убацује још једног нападача, Самараса, и креће у тоталну офанзиву.

Самарас је одмах на муку ставио одбрану "суперорлова", када је са петерца захватио лопту, али је његов шут са гол линије избацио Харуна.

Већ у следећем нападу Грци коначно долазе до изједначења. После одличне акције по десној страни до лопте долати Салпингидис, који са ивице казненог простора шутира на гол Нигерије, лопта на путу до гола погађа Харуну и вара голмана Енјему.

Само неколико за минута Грци су материјализовали играча више, а имајући у виду да су резултат изједначили пре краја полувремена, у наставку игре очекивала се тотална опсада гола Енјеме. Са играчем мање "суперорловима" је остало да у наставку своју шансу траже из контранапада.

Активан резултат за обе екипе обећавао је узбудљив наставак, али мало ко је веровао да ће Грчка и Нигерија одиграти најбоље друго полувреме до сада на Мундијалу.

Од самог почетка другог полувремена "рукавице су скинуте" а обе екипе су кренуле у беспоштедну борбу за бодове.

Прво је покушао Карагунис ударцем главом ка голу Нигерије, "док су суперорлови" узвратили преко Уче Калуа, али његов ударац није угрозио гол Цорваса.

Онда у 58. минуту за мање од пола минута видели смо три велике шансе. Прво је Теофанис Гекас пропустио велику прилику да савлада Енјему, да би у контри која је уследила у наставку, сам испред голмана излетео Јакубу, чији је шут голман Цорвас одбранио, да би на одбијену лопту натрчао Обаси, који је промашио празан гол.

У том тренутку обе екипе су пропустиле најбоље прилике да постигну погодак. Ипак, Рехагелови изабраници су ти којима је више био потребан гол, па додатно појачавају темпо.

Смењују се ударци ка голу Нигерије. Сјајан ударац Гекаса, после асистенције Салпингидиса одлази у коренер, да би омах по изведенном ударцу са угла, ударац Самараса Нигеријски, сјајном парадом голман Енјема одбранио.

У тим тренуцима, Грци су опседали казнени простор Нигерије, а само је голман Енјема одржавао вођство "суперорлова".

Ипак, грешком овог голмана Грци су на крају ипак дошли до предности. После ударца Циолиса, Енјама не успева да смири лопту, која се одбија до Торосидиса, који без проблема тресе мрежу Нигерије.

Ерупција одушевљења избила је на трибинама где су грчки навијачи, бурно прослављали повратак њихове екипе у живот.

До краја утакмице Рехагелова екипа је држала све конце игре у својим рукама, а да су Самарас и Карагунис били мало прецизнији, "хелени" би постигли и трећи погодак. Једину шансу да поново изједначи резултат имао је Јакубу, али је његов снажан ударац завршио поред гола.

После пет минута зауставног времена, резултат је остао непромењен, а судија је одсвирао крај једне од најбољих утакмица до сада на Мундијалу.

После резултата другог кола у групи Б је само извесно да се Аргентина пласирала даље, док ће други путник у осмину финала бити познат тек после трећег кола.

Последњу утакмицу у групи Грци играју 22. јуна у Полокванеу са Аргентином, док Нигерија у исто време у Дурбану игра против Јужне Кореје.

За репрезентацију Грчке наступили су: Цорвас, Киргиакос, Винтра, Пападопулос, Торосидис, Цилоис, Папастатопулос , Кацуранис, Карагунис, Гекас, Салпингидис. Шансу су добили још и Нинис и Самарас.

За Нигерију су играли: Енјема, Одија, Јобо, Шиту, Таиво, Кеита, Етуху, Харуна, Уче, Одемвинге, Јакубу. У игру су ушли Обаси, Ачијеле и Афолаби.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару