"Фурија" на коленима

Европски шампион саплео се већ на првом кораку. Швајцарци, голом Фернандеса направили, до сада, највеће изненађење на турниру и савладали "фурију". Шпанцима није помогао ни тек опорављени Фернандо Торес.

Швајцарци су приредили највеће изненађење у досадашњем делу турнира. Европски шампион, и један од највећих кандидата за освајање "богиње", Шпанија, положила оружје пред борбеним Швајцарцима.

Желсон Фернандес голом у другом полувремену донео је Швајцарцима историјску победу, прву над Шпанцима у 19 покушаја!

На почетку меча није деловало да ће све тако бити. Шпанци, са више од пола Барселоне у стартних 11, играли су своју препознатљиву игру, са много додавања, али нису успевали да дођу до гола Дијега Бенаља.

Било је питање тренутка када ће Швајцарци, који су се бранили свим силама, посустати и примити гол. У првих 20-ак минута, једва да су добили прилику да "пипну лопту" јер су Шпанци играли веома самоуверено.

Таква стрпљива игра донела је прву прилику "фурији" тек у 25. минуту. Прорадила је "Барсина веза", Инијеста је фантастично додао до Пикеа, али је шут дефанзивца одбранио Бенаљо.

Само неколико тренутака касније, и Швајцарци показују да знају да играју и у нападу. Рето Циглер је шутирао из слободног ударца, али је Касиљас сигурно реаговало. То је, испоставиће се, била једина прилика за Швајцарце у првом делу игре.

Отмар Хицфилд, који је сјајно припремио екипу за меч, морао је да замени Сендероса, који је "покупио" повреду у току меча. Да подсетимо, Хицфилд је морао да се одрекне услуга Бехрамија и искусног Фреја, пред меч са Шпанијом, па је повреда Сендероса направила још већи проблем селектору Хицфилду.

У наставку иста прича. Шпанци комбинују и диктирају темпо, док Швајцарци покушавају да ураде нешто из контранапада и из прекида.

Шпанци очигледно нису могли озбиљније да припрете противнику са само једним нападачем Виљом, па је убрзо дел Боске послао Тореса на загревање.

Торес је морао брзо да се загрева, јер, после 52. минута није било више времена за губљење. Дердиок је изашао сам пред Касиљаса, покушао да погоди гол, али је голман Реала, "излетањем" сачувао гол. Али, само за кратко, јер је лопта дошла до Фернандеса, који је погодио небрањену мрежу. Гол Фернандеса обрадовао је, наравно, Швајцарце, изнервирао Шпанце и све оне који су играли у кладионици на победу Шпаније, али је свакако све изненадио.

Међутим, играче није. Морали су Шпанци да се брзо врате у меч како би дошли до повољног резултата. Виља је покушао неколико тренутака касније, али безуспешно. Затим је дел Боске додао још нападачке снаге на терен. Ушли су Торес и Хесус Навас.

Навијачи су осетили да је њиховим љубимцима потребна подршка, па су постајали све гласнији.

Инијеста је сјајно шутирао ка голу Бенаља, савладао га, али је статива зауставила његов ударац.

Итекако се осетило одсуство Тореса, који је одмах по уласку у игру направио дар-мар у одбрани Швајцараца. Додао је Алонсу, који је опалио са неких двадесетак метара, али је и он погодио пречку. Шут Ћабија Алонса био је толико јак да се конструкција гола тресла пола минута након шута.

Силва и Навас су одлично пробијали по страни, па је Шпанија постајала све озбиљнија. Међутим, то је оставило много више простора нападачима Швајцарске, пре свега Ерену Дердиоку.

Фантастични Дердиок је умало потпуно разбио "фурију", али је после неколико сјајних дриблинга погодио стативу.

А онда су уследили и проблеми за Шпанце. Тачније још проблема, јер је велики проблем био исписан на семафору. Инијеста је морао да напусти терен због повреде, а велико је питање да ли је овај сјајни фудбалер обновио повреду мишића.

У последњим минутима, и чак шест минута надокнаде, играло се "викторије" пред голом Бенаља. Међутим, зид испред гола Швајцарске је издржао до последњег звиждука судије Хауарда Веба, за највеће изненађење у досадашњем делу турнира.

Дел Боске је извео следећи тим: Касиљас, Капдевиља, Пујол, Пике, Серхио Рамос, Ћаби Алонсо, Бускец, Ћави, Инијеста, Силва, Виља. Играли су у наставку и Торес, Навас и Педро.

Са друге стране, Швајцарци су играли у следећем саставу: Бенаљо, Лихтштајнер, Сендерос, Гриштинг, Циглер, Барнета, Инлер, Хугел, Фернандеш, Нкуфо, Дердиок. Прилику су добили и фон Берген, Јакин и Егиман.

Шпанци ће морати да "ваде мрље" против Хондураса 21. јуна, док ће Швајцарци играти са Чилеом истог дана.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару