Први тријумф "змајчека"

Словенија је коначно остварила први тријумф на мундијалима. После минималне победа над Алжиром, и освојена три бода, Кекови изабраници лидери групе Ц. Корен стрелац за "змајчеке", голман Чауш и искључени Гезал трагичари у екипи Алжира.

Ретко ко је очекивао да ће после првог кола у групи Ц, прво место на табели припасти репрезентацији Словеније. После ремија САД-а и Енглеске, "змајчекима" је била довољна и минимална победа против Алжира да избију на чело табеле.

И поред тога што је виђен један погодак, ово је уз утакмицу Француске и Мексика, убедљиво најлошији меч на Мундијалу.

Ипак, на крају се памти само коначан резултат, па Кекови изабраници имају разлога да буду задовољни. Поред три бода и првог места у групи, Словенија је коначно забележила и први тријумф на мундијалима.

Обе екипе ушле су опрезно у ову утакмицу, али је Алжир још на почетку могао да затресе гол противника. Белхађ је сјајно извео слободан ударац, али је његов шут голман Хандановић одбранио.

Иако је већ на почетку било узбудљиво, утакмица је одмах ушла у миран ток. Обе екипе доста су грешиле на средини терена, без намере озбиљније нападну гол противника.

Алжир је имао благу иницијативу, али није ни близу тога да направи шансу. "Змајчеки" нису ни покушавли да озбиљније угрозе гол противника, али су без већих проблема заустављали нападе Алжираца.

"Пустињске лисице" су најбољу прилику имале после корнера, али Рафик Халиће је главом шутирао поред гола.

До полувремена је вредан помена био још само ударац Валтера Бирсе, са двадесетак метара, али је голман Алжира одбранио ударац.

После једног минута продужетка судија је одсвирао крај, вероватно најлошијег првог полувремена на Мундијалу. И поред непопуларног резултата, две екипе су ипак приказале оно што се од њих и очекивало.

Иницијатива Алжира, без срљања али и без озбиљнијих прилика, и опрезна и дисциплинована игра "змајчека", јесу били очекивани, али у наставку једна од ове две екипе морала је да храбрије крене на противника.

На жалост и у наставку се видела иста игра из првог дела, са разликом што је и Алжир одустао од било какве офанзивније игре и повукао се на свој део терена.

У тим тренуцима гледаоци су имали прилике да вледају две екипе, које играју дефанзивно и чекају грешку противника. Постојали су и ретки тренуци када се неко осмели да озбиљније крене у напад.

Полушансу имали су "змајчеки", када је Корен примио лопту и ушао у казнени простор, али су његов ударац блокирали дефанзивци Алжира.

Ипак да утаскмица бар мало добије на узбуђењу потрудио се нападач Алжира, Абделкадер Гезал, који је без икакве потребе играо руком у казненом простору Словенаца, и добио други жути, односно црвени картон.

Таман када се очекивало да ће Словенци кренути у опсаду алжирког гола, после велике грешка у одбрани Зијани се докопао лопте, али није успео да савлада голамана Хандановића.

Али веч у следећем нападу, Роберт Корен, после ударца са двадесетак метара и катастрофалне интервенције алжирског голмана доводи "змајчеке" у вођство. Погодак је постигнут у правом тренутку, пред крај утакмице, па Алжир, са играчем мање, није имао шансу да изједначи резултат.

На крају заслужена игра Словеније, која је дефанзивном игром на крају ипак дошла до тријумфа.

Ипак, игра коју су ове две екипе приказале на Мундијалу, многи навијачи су још раније назвали "антифудбал", па са таквим приступом утакмици, ни "змајчеки" ни "пустињске лисице" немају шта да траже против репрезентација Енглеске и САД-а.

Следећи меч на такмичењу Словенија игра у Јоханесбургу 18. јуна против репрезентације САД-а, док се истог дана Алжирци у Кејп тауну састају са Енглезима. И те мечеве директно можете пратити на првом програму Радио-телевизије Србије.

За Словенију наступили су: Хандановић, Јокић, Сулер, Цесар, Брецко, Бирса, Радосављевић, Корен, Кирм, Новаковић, Дедић. Тренер Кек је шансу указао и Љубијанкићу, Печнику и Комацу.

Селектор Алжира извео је следеће играче: Чауши, Јахиа, Халиче, Бугера, Кадир, Јебда, Лацен, Белхађ, Зијани, Ђебур и Матмур. У мечу су наступили и Гезал, Гуедиора и Саифи.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару