"Орлови" одлетели

У добром расположењу и сјајној атмосфери, репрезентација Србије растала се са навијачима испред Храма Светог Саве и кренула пут Јужне Африке. Антићеви изабраници, пуни самопоуздања, не најављују сезнзацију, али обећавају борбу до последњег даха. Орлови, срећно!

Кофа воде за срећу и хиљаде лепих жеља испратили су "орлове" на Мундијал. Изабраници Радомира Антића отпутовали су у Јужну Африку, где ће од 11. јуна до 11. јула учествовати на највећој смотри светског фудбала.

Одмах по завршетку Европског првенства у Швајцарској и Аустрији пре две године, почела је "мисија Јужна Африка".

Скоро две године јаких тренинга, тешких мечева али и доброг дружења међу фубалерима, водили су овом тренутку. Нација је у суботу испратила "орлове", а на њима је да у Јужној Африци постану хероји.

Играчи и чланови стручног штаба државног тима пре поласка окупили су се на заједничком ручку у ресторану "Марко", а потом су отишли до Храма Светог Саве, где су се фотографисали са навијачима.

"Сваки минут и свака утакмица биће тешки, али ми смо показали да можемо и надамо се да ћемо поновити игре из квалификација", рекао је највиши играч на Светском првенству Никола Жигић.

Наравно, нико не тражи "орловима" да се врате у Србију са "богињом", али се очекује пожртвована борба, без предаје, што у квалификацијама није изостајало и што Антићеви момци и сада обећавају. 

"Будите уз нас јер ћемо ми сигурно дати све од себе, као што смо и од почетка. Само да нам Бог подари здравље", рекао је нападач "орлова" Марко Пантелић.

Предуслов за добар резултат свакако је добра атмосфера међу играчима. Током квалификација, момци су показали да су као породица и да ће на терену, што би се фудбалским жаргоном рекло, "погинути један за другог".

"Сви зрачимо позитивном енергијом и ја се надам да ћемо направити леп резултат у Јужној Африци", рекао је неуморни Лане Јовановић.

Сјајна одбрана која је, до припремне утакмице са Камеруном, радила као "швајцарски сат", обећава мало голова у мрежи "орлова", а охрабрује и напад који је коначно прорадио. 

"Показали смо да имамо квалитет, поготово у последњој утакмици, када смо прорадили и ми нападачи и постиглни неколико голова. Врло је битно да идемо пуни самопоуздања", истакао је један од траженијих фудбалера у Европи Милош Красић.

Српска експедиција, после дружења са навијачима, летом преко Минхена кренула је пут Јоханесбурга, где ће бити смештена током прве фазе такмичења на Мундијалу.

Изабраници Радомира Антића биће смештени у хотелу који по свему одговара захтевима великог такмичења, стоји на званичном сајту Фудбалског савеза Србије.

Хотел "Санисајд" смештен је у једном од најлепших делова Јоханесбурга, који се зове Парктаун. Објекат у којем ће бити смештени "орлови" изграђен је пре неколико година. Од Универзитета, у оквиру којег се налази стадион за тренинг, има око 15 минута вожње.

"Санисајд" су током Купа конфедерација 2009. године користиле селекције Јужне Африке, Бразила и Новог Зеланда, а планирано је да у њему буде смештен и један финалста Мундијала.

Србија је ће у овом хотелу боравити за време такмичења по групама, почевши од 8. јуна. Такође је извршена и прелиминарна резервација хотела за време такмичења у осмини финала.

Хотел је од Преторије, односно стадиона где ће се Србија састати у првом колу са Ганом удаљен око 40 километара. По правилнику такмичења, репрезентације које се пласирају у четвртфинале користиће трансфер хотеле у градовима где је предвиђено да се играју утакмице ове рунде.

Први меч Србија игра против Гане 13. јуна, пет дана касније против Немаца, а последња утакмица у групи са Аустралијом на програму је 23. јуна. Нама остаје да се надамо да то неће бити и последњи меч "орлова" на Мундијалу, и да ће момци Радомира Антића проћи у наредни круг. Све након тога био би огроман успех за репрезентацију Србије, али, без обзира на то шта урадили у Јужној Африци, са сигурношћу се може рећи да је већ сада цела нација поносна на српске фудбалере.

Орлови, срећно!

Обрадовић: Светско првенство је светиња

Одбрамбени фудбалер српске репрезентације Иван Обрадовић изјавио је да је узбуђен пред долазак у Јужну Африку и почетак Светског првенства, пошто је од других играча чуо да се то искуство не може мерити са било чим.

"Причао сам са Бразилцем Едмилсоном, некадашњим играчем Барселоне са којим сада играм у Сарагоси. Он је и освојио титулу првака света. Рекао ми је да је учешће на Мундијалу посебан осећај. Можеш да играш и Лигу шампиона и јака првенства, али Светско првенство је светиња", казао је Обрадовић новинарима на аеродрому у Минхену одакле српска делегација вечерас креће пут Јужне Африке.

Љубазни домаћини из Немачке, која ће уз Гану и Аустралију бити противник Србије у Групи Д, орлове су сачекали са лицидерским срцима и поруком: Репрезентацији Србије желимо пуно успеха.

Добар резултат у Африци претходно им је пожелела и посада авиона Луфтханзе.

"Квалификације су једно, тренинзи нешто друго, али Светско првенство је нешто сасвим треће. Биће то сјајно искуство за све нас, посебно зато што имамо у тиму много младих играча", навео је Обрадовић.

Србија ће прву утакмицу у Групи Д играти са Ганом коју многи, па и Обрадовић, сматрају кључном за успех у Африци.

"Та прва утакмица може много да нам олакша посао и да нам омогући улазак међу 16 најбољих тимова чиме бисмо оправдали позицију на ранг листи Светске фудбалске федерације. То је и моја жеља, јер имамо квалитет за такав резултат. После би све било много лакше", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, постоји и могућност, зависно од резулата, да се касније наша репрезентација сусретне са неким релативно слабијим тимом.

"Онда је све могуће. Имали смо пример Грчке која је освојила титулу првака Европе, иако је нико није сврставао међу фаворите", оценио је леви бек Србије.

Број коментара 97

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару