Рајевац предводи афричке звезде

Фудбалска репрезентација Гане, први ривал српске селекције на шампионату света 2010. године у Јужној Африци, спада међу најбоље екипе са "црног континета".

Доказ великог талента тамошњих фудбалера и континуирано добрих резултата националне репрезентације је други узастопни пласман на Мондијал. Занимљиво је да су их оба пута до светске фудбалске смотре предводили стручњаци из Србије - пре четири године Ратомир Дујковић, а сада Милован Рајевац.

Први фудбалери који су Европљанима средином деведесетих година скренули пажњу на потенцијал Гане у овом спорту били су Самјуел Куфур и Стефан Апија.

Убрзо затим читава плејада младих играча почела је да заузима значајније место на међународној сцени, а круна сјајног рада стигла је 2006. године када су Микаел Есијен, Џон Пантсил, Асамоа Гијан, Илијасу Шила и остали први пут у историји ушли међу 32 најбоље екипе на свету.

На том шампионату Гана је приказала веома допадљиву офанзивну игру, а у веома јакој Е групи, без обзира на стартни пораз од будућег шампиона Италије (2:0), успела је да заузме друго место ипсред Чешке и САД. У осмини финала "црне звезде", за које је играо и у то време члан Црвене звезде Хамину Драмани, налетеле су на Бразил и поразом од 2:0 завршили такмичење.

Гану ће у Јужној Африци предводити изврсни првотимац Челсија Есијен, који спада међу најбоље фудбалере на позицији задњег везног. Снажни 26. годишњак у државном тиму има још више слободе, али и одговорности пошто покрива већи део терена него у клубу.

Главни креативац афричком представнику је Сули Мунтари, играч који је каријеру на Старом континенту градио у Портсмуту и Интеру. Он је пажњу јавности скренуо прошле године када се, као велики верник усред сезоне предао посту за Рамазан, иако је тиме изазавао бес тренера Интера Жозеа Муриња.

Гана заузима 37. место на светској ранг листи, а упркос бројним повредама, које су током квалификационог циклуса пратиле "црне звезде", Рајевац је без већих проблема обезбедио пласман на светско првенство.

Стручњаци предвиђају да ће следећег лета Гана на достојан начин репрезентовани афрички континент и да има шансе да, упркос јако тешкој групи, преброди прву фазу.

Утакмица између Србије и Гане на програму је 13. јуна на стадиону "Лофтус Версфелд" у Преторији од 20.30 часова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару