Јанковић незадовољан, Пантелић боље расположен

Фудбалски репрезентативац Србије Бошко Јанковић изјавио је да Србија није имала много среће у жребу за Светско првенство 2010. у Јужној Африци.

Србија ће се такмичити у Групи Д са Немачком, Аустралијом и Ганом.

"Немачка нам никада није 'лежала'. Нисам нарочито задовољан како смо прошли јер нам не одговара такав фудбал. Гана је јака екипа, са одлични појединцима и репрезентацијом која има пуно међународног искуства", рекао је Јанковић агенцији Бета.

Аустралија је, према његовим речима, била најјача екипу у другом "шеширу".

"Више сам волео да се Србија такмичи у Групи Ф са Италијом, Новим Зеландом и Парагвајем", закључио је Јанковић.

Нападач "орлова" Марко Пантелић, са друге стране, није толико незадовољан, пошто је неколико сати пре жреба претпоставио да ће Србија играти у групи са Немачком.

"Једноставно сам осећао сам да ћемо бити у групи са Немцима. А што се тиче састава групе... ипак је то Светско првенство, слабих противника нема. Сви који су ту, имају одређени квалитет", казао је Пантелић који је четири године играо у Бундеслиги.

"Не треба, ипак, да се оптерећујемо именима ривала, већ да верујемо у себе и сопстевне могућности без обзира на то ко нам је противник", додао је садашњи нападач Ајакса из Амстердама.

Без дуела са Ганом на Мондијалима

Фудбалске репрезентације Србије и Гане нису се до сада састајале у историји светских шампионата, а премијерни дуел имаће следеће године у Јужној Африци.

Поприште окршаја са изабраницима Милована Рајевца биће стадион "Лофтус Версфелд" у Преторији, а утакмица ће почети у 20.30 часова.

Занимљиво је да су "бели орлови" у престоници Јужне Африке у августу одиграли пријатељску утакмицу против државног тима домаћина Мондијала. Србија је тријумфовала са 3:1.

Четвртфинале са Немачком у Чилеу за памћење

Троструки првак света и једна од најтрофејнијих фудбалских нација, репрезентација Немачке чак шест пута се у историји Мондијала састајала са државним тимом наше земље.

Најчувенији судар селекција бивше Западне Немачке и Југославије догодио се 1962. године у Чилеу. Репрезентација Југославије елиминисала је љутог ривала у чтевртфиналу поготком Петра Радаковића, а пласманом међу четири најбоље на свету остварен је највећи успех у историји нашег послератног фудбала.

Занимљиво је да су "панцери" на два претходна шампионата (1954. у Швајцарској и четири године касније у Шведској) били фатални по "плаве" у четвртфиналној рунди, када су их елиминисали са 2:0, односно 1:0.

Југославија је, поред 1954. године, била "срећна" за Немце још и 1974. и 1990, када су се "панцери" попели на кров света. Пре 35 година, када су били домаћини Немци су добили нашу репрезентацију са 1:0, а 1990. последњи тим СФРЈ који се појавио на великим такмичењима и био пети на Мондијалу у Италији, доживео у првом колу дебакл (1:4) од изабраника Франца Бекенбауера.

Последњи пут на светским првенствима Немачка и Југославија су се састале 1998. године у Француској. На тој утакмици, одиграној у Лансу, Југославија је водила са 2:0, али је на крају било 2:2, резултат који је много више одговарао "панцерима".

На светској смотри идућег лета у Јужној Африци Немачка и Србија играће 18. јуна на стадиону "Нелсон Мендела" у Порт Елизабету од 13.30 часова по нашем времену.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару