Закон о спорту

Системско уређење спорта

Почела је расправа о новом Закону о спорту. Министарка омалдине и спорта Снежана Санарџић-Марковић изјавила је данас да Предлог закона о спорту, предвиђа системско уређење спорта и спортске активности, на модеран и ефикасан начин. Већи број сугестија уграђен у Закон.

Снежана Самарџић-Марковић је образлажући тај предложени акт у Скупштини Србије рекла да је спорт систем вредности које свако друштво треба да развија, јер спорт има здравствену, промотивну, економску и научну димензију.

Она је рекла да је мало тога остало исто у односу на важећи Закон из 1996. године који, како је истакла, у много чему не прати потребе данашњице, због чега је било неопходно донети нови како би се створио систем у ком ће сви знати своје место у спорту.

Министарка је истакла да је највећи број сугестија уврштен у текст закона, препоруке спортских савеза, невладиних организација, владиних тела, али се радна група ослањала и на стандарде еврпских држава.

Снежана Самарџић-Марковић је, обраћајући се посланицима, казала да је предлог усаглашен са европским законодавством и да је то законско решење "српски модел спорта", али истовремено и модеран европски закон.

"Циљ законског решења је увођење система у спорт у складу са савременим захтевима", рекла је министарка, наводећи да је нормирање спортске стварности битно другачије и захтевније од норми из закона 1996.

Међу новинама су обавезно осигурање за спортисте у случају несрећа, обавезни прегледи свих спортиста. Предлог Закон уређује и област финансирања спорта на свим нивоима, а посебну пажњу посвећује и школском спорту.

Законским решењем се, како је навела министарка, уводи Национални савет за борбу против насиља на спортским теренима, како би се спречило насиље на спотским догађајима.

Важећи Закон о спорту је на снази од 1996, а предлог новог закона, који месецима привлачи пажњу спортске јавности, и поред низа јавних расправа није довео до приближавања ставова, па тако само фудбалски клубови Црвена звезда и Партизан најављују подношење више од 20 амандмана.

Нарочито су спорни делови закона у вези са приватизацијом клубова и могућности да се промени намена спортских објеката.

Овај закон би требало да дефинише пирамидалне структуре спорта, како на државном тако и невладином нивоу, али и да створи основу за доношење и имплементацију дугорочне Стратегије развоја спорта.

Циљ закона је и афирмација аутономије спортских савеза, унапређење стручног рада, као и стварања услова за повећавање бављења спортом свих узрасних категорија. Предлог закона подржава и подстиче бављење врхунским спортом, унапређује здравствену заштиту спортиста и дефинише њихова основна права и обавезе.

Закон обезбеђује планирање и изградњу потребних спортских објеката и штити њихову намену.

Циљ закона је, такође, да развије и унапреди школски спорт, а да формирањем Националног савета спречи насиље, недолично понашање и негативне појаве у спорту.

Закон дефинише и услове за организовање спортских такмичења, децентрализује поједине државне функције у области спорта и врши надзор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи