ФИФА мења правила

Да ли ће фудбал, као и многи спортови пре њега, коначно добити технологију на стадионима која судијске грешке чини скоро немогућим, знаће се у марту следеће године. У ишчекивању решења проблема о коме се много причало у претходних годину дана, ФИФА је донела нов кодекс облачења фудбалера на терену.

Потреба да и фудбал, као и многи спортови до сада, крене у корак са временом је одавно позната. Свима су познате, благо је рећи, контроверзне ситуације проузроковане судијским грешкама на прошлогодишњем Светском првенству. Од тада, након учесталих притисака фудбалске јавности, Светска кућа фудбала, неки би рекли и даље доста индолентно, покушава да нађе решење овог проблема.

На састанку у Њупорту донете су одлуке које сигурно представљају значајан корак напред. Такође, донета су и неке новине које би требало да даље унапреде игру. Одлучено је да са наставе и интензивирају експерименти са камерама на стадиону које би помогле судијама у доношењу одлука. Поред тога, званично је забрањено да било који фудбалер, за време трајања утакмице, носи траку око врата која је све присутнија на стадионима, посебно на Острву. 

Одлучено је и да на Европском првенству 2012. године правду деле петорица судија.

Оно што је без сумње у жижи јавности је систем камера на стадионима који би служио као помоћ судијама на терену и тако практично искоренио судијске грешке са фудбалских стадиона. Само прошлог месеца, ФИФА је тестирала десет потенцијалних система али без успеха. До сада није пронађен онај који у потпуности задовољава све стандарде, али Светска кућа фудбала, у великој мери и осрамоћена скандалозним ситуацијама са Светског првенства, не посустаје у потрази за адекватним решењем.

Једна одлука је ипак донета а то је забрана ношења трака које се носе око врата које се могу видети, најчешће, при хладнијим временским условима. Одлука ступа на снагу 1. јула ове године. Мотиви овакве одлуке, барем у овом тренутку, нису у потпуности јасни.

Генрални секрета ФИФА-е Алекс Хорн истакао је „благо задовољство" исходом састанка у Њупорту.

„Није савршено јер није направљен конкретан корак напред када су у питању камере на стадиону. Међутим, имајући у виду да је предлог прошле године одбачен у потпуности, сада ипак има мало места задовољству. Велики посао нам тек предстоји", рекао је Хорн.

Одлука би могла бити донета у марту следеће године а до тада ће се разна технолошка решења испробавати у пракси.

Парадокс о коме се доста причало претходних месеци је да технологија која никако да заживи на теренима, по свим параметрима, најпопуларнијег и најутицајнијег спорта на свету се већ увелико користи, са великим успехом, у многим спортовима, укључујући тенис или амерички фудбал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи