Хрватска моли Платинија за милост

Премијер Хрватске Зоран Милановић, послао је писмо првом човеку Уефе Мишелу Платинију, страхујући да ће Уефа драконски казнити Хрватску због кукастог крста на Пољуду. Он је апеловао на председника Уефе да не допусти "да се ЕП 2016 одржи без учешћа свих најбољих националних врста" и поручио да се "игра мора одиграти на фудбалском терену".

Премијер Хрватске Зоран Милановић упутио је писмо председнику Европске фудбалске уније (Уефа) Мишелу Платинију у којем је изразио забринутост за судбину хрватске фудбалске репрезентације током дисциплинског поступка због инцидента на утакмици између Хрватске и Италије 12. јуна на стадиону Пољуд у Сплиту, где је на терену био нацртан кукасти крст.

У писму које је Влада објавила на својим интернет страницама Милановић је навео да су и даље непознати починитељ јасно и одлучно осуђени са свих страна политичког спектра и од стране свих државних институција.

"Њихов чин наишао је на презир велике већине хрватских грађана. Покренуто је опсежно криминалистичко истраживање, за које се надамо да ће донети резултат и да ће починитељи бити пронађени у најскорије вријеме", наводи се у Милановићевом писму.

Он је навео да је Хрватска током Другог светског рата "имала највећи удео антифашистичких снага међу становништвом у окупираној Европи и да је грађана Хрватске било највише у партизанским јединицама".

"Истичем ово како бих појаснио да за починитеље гнусног чина у Сплиту нема подршке нити разумевања у хрватском друштву. Њихов чин усмерен је понајпре против Фудбалског савеза Хрватске (ХНС), и то због унутрашњег сукоба Савеза с делом навијача, а никако није подршка нацистичкој или фашистичкој идеологији, нити је усмерен против хрватске репрезентације", нагласио је председник хрватске владе.

Он је додао да разуме да ће највероватније бити санкција против ХНС, али је и апеловао на разумевање Уефе и упозорио на чињеницу да "Хрвати живе и дишу са својом репрезентацијом".

"Навијачи су били дубоко шокирани након инцидента, у страху од правичне казне. Драконске санкције које би озбиљно наштетиле или чак спречиле успех репрезентације у досадашњим, за нашу националну врсту, изврсним квалификацијама за Европско првенство 2016, ишле би на руку управо онима који желе срушити Савез, али то би уништило и репрезентацију. То би био неизбрисив ожиљак на души хрватских навијача те би дугорочно наштетио фудбалској игри у Хрватској", написао је Милановић.

Он је апеловао на председника Уефе да не допусти "да се ЕП 2016 одржи без учешћа свих најбољих националних врста" и поручио да се "игра мора одиграти на фудбалском терену".

Уефа је 16. јуна покренула дисциплински поступак против Фудбалског савеза Хрватске због кукастог крста који је био утиснут на травњаку стадиона Пољуд уочи меча квалификација за првенство Европе против Италије.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару