Једна недеља на Острву

Млади фудбалер Манчестер Јунајтеда Аднан Јанузај након само 14 утакмица у Премијер лиги избио је на друго место највећих „фолираната". Навијачи Ливерпула напали присталице Хала. Капитен Вест Хема Кевин Нолан проглашен за највећег „идиота Премијер лиге" јер је други пут искључен за последње три недеље. Оле Гунар Солскер се вратио на Острво, где је преузео екипу Велса чији је власник контроверзни Винсент Тан. Све ово у само једној недељи на Острву.

У време новогодишњих и божићних празника само на Острву фудбал не престаје. Популарни Боксинг деј (Boxing Day) већ је донео занимљиве мечеве, непосредно пред и након нове године. На терену је све јасно, Арсенал и даље води трку, Ливерпул посустаје али се не предаје, Јунајтед посрће, Челси и Сити се буде, Евертон се држи.

Осим резултата и анализа мечева острвски медији највише пажње ових дана посветили су младом играчу Манчестер Јунајтеда 18-годишњем Аднану Јанузају који је након само 14 мечева за „ђаволе" већ стекао репутацију врхунског фолиранта. Јавност, па и навијачи Јунајтеда су огорчени покушајима младог играча да, када год му се пружи прилика, одглуми фаул.

На мечу против Тотенхема који је Јунајтед на свом терену изгубио са 2:1, Јанузај је добио пети жути картон, трећи због симулирања. Тако је Јанузај већ избио на друго место Премијер лиге почевши од 2008. године када је судијама саветовано да кажњавају „лошу глуму" фудбалера. Први на ранг листи „фолираната" је Герет Бејл који је седам пута добио жути картон због симулирања.

Навијачи Манчестер Јунајтеда су посебно огорчени јер је Јанузај на листи престигао саиграча Ешлија Јанга који је два пута кажњаван због исте ствари. Они од тренера Дејвида Мојеса траже да утиче на играче и спречи даље симулирања прекршаја који, како навијачи сматрају, штете имиџу клуба. Уколико не спречи сличне потезе својих изабраника Мојес треба да напусти клуб, смартају ватрене присталице "ђавола".

Јанузај није једини фудбалер о коме се у негативном контексту извештавало у протеклих неколико дана. Капитен Вест Хема Кевин Нолан кажњен је одузимањем двонедељне плате (100.000 фунти) због другог црвеног картона у последње три недеље. Тренер лондонске екипе Сем Олердајс је рекао да ће размотрити и одузимање капитенске траке 31-годишњем фудбалеру.

Нолан је на мечу против Фулама, који је Вест Хем изгубио са 2:1, изнервиран након одлуке судије, шутнуо противничког фудбалера. Овај играч је искључен и на мечу против Ливерпула почетком децембра прошле године, након чега је пропустио четири утакмице. Вратио се на мечу против Арсенала крајем децембра. Одиграо је и утакмицу против Вест Бромвич Албиона, да би 1. јануара ове године против Фулама поново добио црвени картон због којег ће са терена одсуствовати још најмање четири меча. Због свега што је учинио за клуб поједини медији су Нолана назвали највећим идиотом лиге.

Прошло коло у Премијер лиги обележиле су и присталице Ливерпула које су након меча са Халом  првог дана нове године напали аутобус са противничким навијачима. Чисто да нас посете да хулиганизам у колевци фудбала није искорењен (како многи мисле), присталице „црвених" су након меча, у близини Енфилда напали последњи аутобус у конвоју који је превозио навијаче Хала.

Према речима очевидаца, прва цигла је разбила прозор код возача, али није повредила никога. Друга је сломила прозор на средини аутобуса. Када је неколико навијача Хала истрчало да се обрачуна са нападачима, један је погођен циглом у главу, други је добио ударце у колена и међуножје. Навијач који је погођен у главу тек је дан касније отишао у болницу. Полиција и даље трага за нападачима.

Када смо већ код навијача, занимљив призор виђен је и на мечу између Челсија и Ливерпула који је одигран три дана пре нове године. Непосредно пре последњег судијског звиждука, док је лондонски клуб бранио предност од 2:1, Жозе Мурињо је покушао да подигне публику да у кључним моментима јаче подржи екипу.

„Посебни" је махао рукама и гестикулирао да се слабо чује подршка са трибина, али то очигледно није размрдало навијаче на Стамфорд бриџу. Сличан проблем има и Арсенал где је Венгер отворено замерио навијачима на мањку подршке, али ништа боља ситуација није ни на трибинама манчестерских ривала Јунајтеда и Ситија.

За крај, последњи неуспеси Кардифа вратили су једну премијерлигашку легенду на Острво. Након што је контроверзни газда велшког клуба Винсент Тан уручио отказ тренеру Макају (и поред великог противљења навијача), кормило клуба преузима Оле Гунар Солскер који је до недавно водио норвешки Молде.

Норвежанин који је тренерски занат пекао и у омладинској школи Јунајтеда где је учио и од Фергусон сада се сели у Јужни Велс.

Британски медији пренели су да је Солскеров бивши тренер и ментор Алекс Фергусон наводно саветовао Норвежанину да не иде у Кардиф, имајући у виду да му је отпуштени Макај добар пријатељ, али Солскер је те наводе демантовао.

На питање новинара да ли подржава став Фергусона да менаџер треба да има главну улогу и потпуну контролу у екипи, Солскер је одговорио потврдно. Имајући у виду да је власник клуба Винсент Тан, човек који од претходног тренера само није тражио да га уврсти у тим, Солскер ће имати тежак задатак да издејствује самосталност на тренерској клупи.

За сада Солскер је поставио циљ да клуб остане у лиги и да на табели заврши испред „смртног непријатеља" екипе Кардифа - Свонсија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи