Дерби уживо: Јојић чува трофеј у Хумској

Партизан - Црвена звезда 1:0. Партизан је славио у "утакмици свих утакмица", сасвим заслужено, и због тога ће шести пут заредом подићи пехар намењем прваку државе. Победника је одлучио Милош Јојић, лепим поготком у финишу сусрета, коме су претходиле прилике црно-белих, а летаргична и безидејна игра црвено-белих.

21.30 - У општој збрци звукова, играчи на терену једва да су разазнали тренутак када је Милорад Мажић одсвирао крај 144. вечитог дербија. 

21.28 - У последњем минуту надокнаде Никола Максимовић, због гурања Александра Митровића, добија црвени картон. На другој страни, последња измена у Партизану. Уместо Лазара Марковића, шансу је добио Брашанац. 

21.24 - У четвртом минуту надокнаде, од шест колико их је одређено, Каду шутира из слободног ударца доста добро, али Стојковић избацује лопту у корнер. 

21.21 - ГООООООЛЛЛЛЛ!!!! Партизан долази до поготка, сасвим сигурно најважнијег поготка у овој сезони. Милош Јојић је сјајно извео слободан ударац, а лопту, која је након ударца у пречку излазила назад у поље, голман Бајковић нехотице угурао у своју мрежу. Сасвим заслужено вођство Партизана. 

21.18 - У последњих неколико минута Лазевски је добио прилику да "шпарта" по левој страни. Ван игре је Волков. 

21.12 - Играчи Партизана су очигледно решени да поготком реше питање победника овог меча, питање шампиона, али и да распрше "чаршијске" приче које су биле присутне уочи овог дуела. Лопте зује око гола Црвене звезде. На другој страни, нападачи гостију нису успели озбиљније да шутну ка голу Стојковића у наставку утакмице.

21.06 - Нова и последња измена Црвене звезде. Никола Микић није могао да настави утакмицу, па га је тако заменио Никола Максимовић, вероватно најмање омиљени фудбалер екипе са Маракане.

21.04 - Нова сјајна прилика пред голом Црвене звезде. Митровић је овога пута био у улози асистента, а Лазар Марковић, очи у очи са Бајковићем, није успео да савлада голмана Звезде. Партизан је много бољи ривал у наставку сусрета, играчи у црвено-белом делују летаргично и, на моменте, збуњено на терену. 

21.02 - Коначно и прилика за Црвену звезду. Милуновић је послао лопту у шеснаестерац домаћина, Милијаш ју је интелигентно проследи ока петерцу али је Дауда, несхватљиво заборављен, закаснио. 

21.00 - Прва измена у екипи Партизана. Уместо Предрага Луке, на терену је Милош Јојић, фудбалер кој подједнако добро игра у обе фазе игре. Измена и у Црвеној звезди. На терену је Лука Милуновић, уместо вечерас слабог Луиса Гарида. 

20.57 - Скоро парадоксална ситуација на терену. Партизан игра доста високо, контролише игру у пољу и притиска задњу линију гостију. Милијаш игра ближе шпицевима Звезде, са јасном намером да евентуалним пасом створи прилику за свој тим. То, за сада, не даје жељени резултат, напротив.

20.53 - Најбољу прилику на утакмици за Партизан пропушта, а ко други него, Александар Митровић. Саша Марковић је лепо подигао лопту након још једног прекршаја, Митровић је само проследио главом ка небрањеном делу мреже, али је Бајковић феноменално реаговао. 

20.50 - Милијаш је други фудбалер који добија јавну опомену. Након тог фаула, Партизан ствара још јенду прилику, али помоћни судија досуђује офсајд Миљковићу. Истина је да је неколико фудбалера црно-белих било у недозвољеној позицији, али МИљковић није био међу њима. Играчи Партизана су тражили пенал, али вреди истаћи да ни њега није било.

20.48 - Још једну одличну прилику пропушта Александар Митровић. Лазар Марковић је (пре)лако претрчао чуваре на десној страни, одлично је центрирао али је ударац главом одличног нападача завршио поред леве стативе. 

20.46 - Опроста више нема. Каду добија први жути картон на утакмици. 

20.45 - До прекида, Црена звезда је кренула нешто агилније према голу Стојковића. Акције "изазивача" су биле директније него у већем делу првог полувремена. Када је лопта поново кренула, Звезда је поново заличила на екипу која не зна како да стигне до гола противника. 

20.39 - Велика количина пиротехника на северној трибини. Дим се проширио и на остале делове стадиона. Официјални спикер је, у складу са регулативом, неколико пута опоменуо навијаче Црвене звезде. Када је враг однео шалу, и када видљивост на терену није била оптимална, судија Мажић је на кратко прекинуо сусрет. Као одговор, навијачи Партизана су запалили и своје залихе бакљи и петарди.

20.36 - Почело је друго полувреме на стадиону Партизана. Гледамо 45 минута који ће одлучити шампиона Србије. 

20.31 - Звезди је победа неопходна, а то сужава маневарски простор играча у црвено-белим дресовима. Морање им је, на неки начин, "оковало" ноге. Партизан игра као искуснији и сталоженији тим, изнад свега као екипа која на својој страни има резултат. Наравно, један добар потез или један погодак мењају све...

20.28 - Полувреме које је за нама није донело "ватромет" игре, али мало ко га је и очекивао. Најбољу прилику је имала Црвену звезда, али је пречка Касалице и једина озбиљна ситуација пред голом Стојковића. На другој страни благо резервисани Партизан је два пута запретио, оба пута преко Митровића, али је о мреже Звезде остала недирнута. Наставак сусрета ће несумњиво донети отворенију игру, барем Црвене звезде, којој "нула" на семафору не значи превише. 

20.17 - Крај првог полувремена. 

20.15 - Добро изведена полуконтра Партизана довела је Митровића, након центаршута Луке, у одличну позицију да главом савлада голмана Бајковића. Чувар мреже црвено-белих је, међутим, одлично реаговао и лопту која је ишла под пречку послао у корнер.

20.13 - Везни ред Црвене звезде не игра онако како би желео и како је замислио Са Пинту. Португалац покушава инструкцијама са клупе да коригује врло бледе Кадуа и Миливојевића. Фудбалери који су својим погоцима одлучили последња два дуела наших највећих клубова су неприметни у обе фазе игре. 

20.10 - Митровић ствара много проблема штоперима Црвене звезде Спајићу и Микићу. Млади репрезентативац Србије је изузетно јак фудбалер, који одлично ту снагу ставља у функцију игре. 

20.06 - Милорад Мажић очигледно не жели да покаже жути картон у првом полувремену и за сада се држи само усмених опомена. Критеријум који је успоставио од самог почетка на снази је све време, и то је нешто што ће посебно бити важно како меч буде одмицао.

20.03 - "Таргет мен" Партизана Александар Митровић највећим делом је одсечен од осталих линија тима. Партизан покушава да дугим лоптама пребаци тежиште игре на половину противника и отклони притисак са своје задње линије, али то, барем за сада, не даје резултат.

19.59 - Ритам утакмице је опао у другој половини првог дела. Играчима оба тима је, признали они то пре утамице или не, императив већи од осталих да не приме погодак. Из тога и произилази ова обазривост у игри. 

19.54 - Идеалну прилику за Партизан пропушта Митровић у 23. минуту. Гаридо је несхватљиво погрешио, Митровић је добио лопту и "ливаду" испред себе. Успео је да шутира са 15-ак метара, поред десне стативе Бајковићевог гола, али је сасвим јасно да је боља солуција била да је одиграо до лазара Марковића, који је био у налету.

19.53 - Ухапшено је више од 90 навијача Партизана и Црвене звезде, као и неколико странаца, због више туча које су се догодиле пре почетка дербија . Прва већа туча догодила се после 15 сати у насељу Железник. У тој тучи приведено је 20 навијача, међу којима и четири Руса и један Грк. На сасвим другом крају Београда, на Панчевачком путу дошло је до још једне туче навијача Партизана и Црвене звезде након које је приведено још 19 људи. Kод ухапшених пронађено више навијачких бакљи, ножева и одређена количина наркотика, .

19.50 - Црвена звезда делује као, барем за нијансу, офанзивнији тим, односно тим који више жели да стигне до поготка. Атаци црвено-белих, махом, иду преко леве стране, коју за Партизан покрива често несигурни Миљковић. Међутим, Пајовић и Иванов стоје врло добро на терену и држе госте ван свог казненог простора. 

19.48 - Прва, али заиста огромна прилика на утакмици. Филип Касалица се изборио за простор за ударац, са више од 25 метара, Стојковић је био савладан, али је лопта погодила пречку.

19.46 - Док траје борба на терену, окршаја, оних који нисмо желели да видимо, има и на трибинама. Сукобили су се навијачи Партизана на јужној трибини. У једном тренутку се између завађених страна летеле и бакље. 

19.45 - И баш тако, Абиола Дауда је у 15. минуту заменио Дарка Лазовића. 

19.41 - Велики хендикеп за Црвену звезду. Дарко Лазовић се повредио у једном дуелу са Миљковићем, без контакта са дефанзивцем црно-белих, и остао је да лежи на земљи. Чини се да колено, због кога је пропустио неколико утакмице ове полусезоне, није сасвим залечено. Он се на терен, по свој прилици, неће враћати, и њега ће заменити Абиола Дауда, који се већ загрева.

19.38 - Гаридо прави прекршај над Лазаром Марковићем, који се за сада врло добро креће, али му Милорад Мажић ипак није показао жути картон. Да није сам почетак утакмице, најцењенији српски арбитар вероватно не би био тако благ.

19.36 - Уводни минути доносе фудбал уобичајен за мечеве са овако великим улогом. Грешке у примопредаји лопте и стартови на самој граници прегрубог су оно што преовладава.

19.33 - Изостанак Дауде из поставе Црвене звезде не значи и опрезнији приступ утакици изабраника Са Пинта. Звезда игра, практично, са два играча у нападу (Лазовић и Касалица). Управо је репрезентативац Црне Горе лепо прошао, пре него што је Милијаш упутио први ударац ка голу Партизана.

19.30 - Меч између Партизана и Црвене звезде, у оквиру 28. кола Суперлиге, је почео. Занимљиво, екипе у првом полувремену нападају на голове који се налазе испод трибина са противничким навијачима.

19.29 - Иако је најављено од стране организатора сусрета да неће бити могуће унети папире или картоне за навијачке кореографије, навијачи Црвене звезде и Партизана су ипак успели да направе карактеристичан декор. Атмосфера, заиста није могуће довољно нагласити, изванредна. 

19.26 - Директан пренос са највеће утакмице српског клупског фудбала иде и у бројне земље широм Европе, па ће тако гледаоци у Енглеској, Италији и Словенији, између осталих, имати прилику да гледају 144. првенствени дуел Црвене звезде и Партизана.

19.25  -Слика слична оној која се може видети на стадионима на којима играју најбољи светски клубови. Иако је до почетка сусрета остало још пар минута, два радника Партизановог стадиона великим цревима заливају терен како би играчи имали оптималне услове за игру. Сви, али баш сви предуслови за фудбалски спектакл су испуњени.

19.20 - Фудбалери Црвене звезде су морали да истрпе бујицу увреда када су излазили на загревање, али и када су се враћали кроз тунел непосредно поред јужне трибине. На другој страни, трибине наклоњене Партизану су бурно поздравили долазак на стадион кошаркаша црно-белих. 

19.15 - Неколико пута је полиција била принуђена да баца сузавац испред северне трибине. У спорадичним, раштрканим инцидентима има лакше повређених.

19.07 - Са Пинту је Абиолу Дауду, играча кога су многи апострофирали као највећу опасност по гол који чува Владимир Стојковић, оставио на клупи. Шансу је добио Касалица, који се не сналази у противничком казненом простору подједнако добро, али је хитрији и за нијансу продорнији.

19.03 - Тренери оба тима су направили неколико одступања од стартних постава које је спортска, стручна и мање стручна јавност очекивала. Саша Марковић, као изразито дефанзивни везни фудбалер, служиће као корекција Смиљанићу и, пре свега, Саши Илићу. Он је фудалер врло доброг ударца, и ту такође треба тражити разлог његовог стављања у први тим. Рашовић се определио са опробани систем Александра Станојевића, па ће Партизан играти у формацији 4-2-3-1.

19.00 - Са Пинту се определио за следеће фудбалере: Бајковић, Спајић, Микић, Вешовић, Петковић, Милијаш, Гаридо, Миливојевић, Каду, Лазовић и Касалица.

18.55 - Партизан ће утакмицу почети са ових 11 фудбалера: Стојковић, Иванов, Пајовић, Миљковић, Волков, Смиљанић, Саша Марковић, Илић, Лука, Лазар Марковић и Митровић. 

18.50 - На стадион је стигао и селектор репрезентације Србије Синиша Михајловић. За разлику од дербија из неких претходних година, читаво уже руководство оба клуба присуствоваће дуелу који одлучује шампионат. 

18.45 - Око стадиона Партизана све је блокирано, навијачи пристижу са свих страна. Јаке полицијске снаге у пуној опреми и на коњима, саобраћајна полиција и Жандармерија, држе ситуацију под контролом.

18.35 - Низ инцидената се наставља. Око сат времена пред почетка утакмице дошло је до мањег сукоба присталица два клуба испод источне трибине. Навијачи су се гађали каменицама и флашама а неколико особа је лакше повређено. Полиција је интервенисала спречила сукоб већих размера. 

18.30 - Ово, нажалост, није све. Аутобус са фудбалерима Партизана каменован је на путу од спортског центра Телеоптик до стадиона у Хумској. Нико од фудбалера црно-белих није повређен, а причињена је материјална штета на возилу. 

18.25 - И поред апела који су, као и пред сваки дуел Црвене звезде и Партизана, долазили са разних страна и позивали на фер и коректно навијање, у границама онога што се назива спортски фер-плеј, инцидената је ипак било. Истина, реч је о мањем инциденту, у непосредној околини стадиона. Групица навијача Партизана пролазила је поред северне трибине стадиона, када је и дошло до сукоба. Има лакше повређених. 

Партизан је у мечу сезоне победио вечитог ривала и потврдио да је и даље најбољи тим на овим просторима.

Црно-бели сада, два кола пре краја, имају пет бодова предности у односу на Звезду, а на томе могу да захвале сјајном Милошу Јојићу, који је у 90. минуту одлично извео слободан ударац и савладао Бајковића.

Партизан је вечерас прекинуо и неугодан низ од четири узастопна пораза у вечитим дербијима, а тренер црно-белих Вук Рашовић дебитовао је победом у највећој утакмици српског фудбала.

Црно-бели су вечерас били надмоћни, о чему најбоље сведочи податак да Звезда није створила ниједну стопостотну шансу.

Најближи голу били су у надокнади времена, када је Стојковић парадом сачувао гол после слободног ударца Бразилца Кадуа.

На другој страни, Партизан је могао и раније да дође до вођства пошто је створио седам озбиљних прилика, од којих чак четири није успео да реализује Александар Митровић. Ипак, све промашаје домаће екипе наплатио је Јојић у 90. минуту, после прекршаја над Лазаром Марковићем.

Прво полувреме могло би да се сведе на три интересантне ситуације. Прво је Филип Касалица у 15. минуту ударцем са 30-ак метара погодио пречку гола Владимира Стојковића, а потом је уследио одговор Партизана.

Оба пута пред голом Звезде нашао се Александар Митровић. У 22. минуту је, после контранапада шутирао поред гола, а у последњим тренуцима првог дела меча Бобан Бајковић је парадом избацио лопту у корнер после покушаја главом нападача Партизана.

Играчи оба тима на терен су изашли носећи мајице на којима је писало "Не говору мржње на интернету",  а све у оквиру акције Министарства омладине и спорта.

Вечити дерби обележила је и међусобна туча навијача Партизана на јужној трибини која је трајала барем пет минута на почетку првог дела меча.

Судија Мажић је на почетку другог полувремена привремено морао да прекине утакмицу због бакљаде прво на северној, а затим и на јужној трибини.

По завршетку сусрета навијачи црвено-белих су на северној трибини почели да ломе и пале столице.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи