Читај ми!

Аутогол као смртна пресуда

На данашњи дан пре 18 година убијен је колумбијски фудбалер Андрес Ескобар. Сумња се да је Ескобар убијен због аутогола који је постигао у последњем мечу у групи против САД, после којег је Колумбија елиминисана са Мундијала у тој земљи. Ескобар је убијен у Медељину када је имао 27 година.

Презиме Ескобар изгледа да носи тешко бреме у Колумбији. Осим озлоглашеног нарко-боса Пабла Ескобара, кога полиција убила 1993. године, само годину дана касније сличну судбину је доживео и фудбалер Андрес Ескобар, због потпуно супротних разлога.

Несрећни Андрес Ескобар убијен је 2. јула 1994. године испред ноћног клуба у Медељину у Колумбији. Сумња се да је фудбалер убијен због аутогола који је постигао на мечу против САД на Мундијалу у тој земљи, који је Колумбију коштао пласмана у наредни круг такмичења.

Спорна утакмица одиграна је 22. јуна 1994. године на стадиону Роуз Боул у Паседини. Колумбија је до тог меча имала по једну победу и пораз на првенству и нови тријумф би им обезбедио пласман у осмину финала Мундијала.

Андрес Ескобар био је трагичар утакмице јер је постигао аутогол у 34. минуту у мечу који је Колумбија изгубила са 2:1. Нико није слутио да је аутоголом Ескобар потписао себи смртну пресуду.

Десет дана касније Ескобар се вратио у Колумбију, иако је првобитно планирао да посети родбину у Лас Вегасу.

Колумбијски фудбалер је ноћ провео са пријатељима у једном ноћном клубу у предграђу Медељина. Према званичној полицијској верзији, Ескобар је клуб напустио око три часа ујутру. На паркингу испред клуба сачекале су га три особе које су почеле да се свађају с њим.

Ескобар је већ ушао у кола када је један од њих извадио пиштољ и испалио 12 метака у фудбалера. Наводно, убица је после сваког пуцња узвикивао: „Гол", на начин на који то раде јужноамерички коментатори. Ескобар је 45 минута касније преминуо у болници у својој 27. години.

Брзо се прочуло да је убиство Ескобара освета за аутогол који је коштао многе колумбијске нарко-босове и коцкарске синдикате великих пара, имајући у виду да су положили велики новац на победу Колумбије.

Главни осумњичени за убиство Ескобара био је Хумберто Кастро Муњоз који је радио као телохранитељ у веома моћном нарко-картелу. Муњоз је ухапшем истог дана, да би само дан касније признао убиство. Занимљиво је да је Муњоз радио као возач за два моћна човека који су положили огромне паре у победу Колумбије, али никада нису доведени у везу са елиминацијом Ескобара.

На суђењу 1995. године Муњоз је проглашен кривим за убиство Ескобара и одређена му је казна од 43 године затврора. Због доброг владања она је прво смањена на 26 година, да би на крају био пуштен после само 11 година. Убица Андреса Ескобара на слободу је изашао 2005. године, док саучесници и евентуални наручиоци убиства никада нису пронађени.

На сахрани Андреса Ескобара присуствовало је више од 100.000 људи, а овај фудбалер је, и поред аутогола био омиљен у својој земљи, стекавши надимак „фудбалски џентлмен".

У јулу 2002. године у Медељину је постављена статуа са његовим ликом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи