Читај ми!

Гасол закуцао Французе, Шпанија у финалу!

Репрезентација Шпаније први је финалиста Европског првенства пошто је у Лилу савладала домаћина Француску са 80:75 после продужетка (17:20, 15:13, 16:23, 18:10 – 14:9). "Фурију" је до тријумфа предводио неверовати Пау Гасол постигавши 40 поена! Шпанци у борби за титулу чекају бољег из другог полуфиналног меча, у којем се у петак од 21 сат састају Србија и Литванија.

Апсолутни јунак победе био је 35-годишњи Пау Гасол, који је меч завршио са 40 поена и 11 скокова и укупним индексом корисности од 52. Шпански ветеран је доказао да је један од најбољих играча старог континента. Гасол је утишао 26.992 гледала у Лилу и срушио Французима снове о одбрани титуле.

Једини други двоцифрени у тиму Шпаније био је Серхио Родригес са 15 поена. Нандо Де Коло и Никола Батум постигли су по 14 поена за Француску.

Батум је и трагичар меча, упркос чињеници да је донео продужетак својој екипи. Француз је имао прилику да исто учини и у додатних пет минута, јер је имао три слободна бацања при резултату 78:75 за Шпанију. Притисак је за Батума био превелики па је сва три пута био непрецизан.  

Шпанија је овим пласманом обезбедила и пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиро. Само финалисти Евробаскета избориће директну олимпијску визу за Рио следеће године.

Француска је играла боље током већег дела узбудљиве утакмице, а у 34. минуту је имала девет поена предности, 61:52. Шпанија је након тога заиграла сјајну одбрану и направила серију 14:2, за вођство 66:63. Никола Батум је после тога постигао тројку за изједначење, а Шпанци нису искористили преосталих 14 секунди.

"Триколори" су у продужетку заиграли боље, а 87 секунди пре краја и водили са 75:72. Након тога је Гасол постигао два пенала, а после изгубљене лопте Батума Гасол је дао још један кош за вођство Шпаније 76:75. Француска је "продала" још један напад, а Гасол је дао још један кош за вођство од 78:75.

Батум је 15 секунди пре краја фаулиран при шуту за три, али је промашио сва три пенала, само да би лопта дошла до Гасола за брутално закуцавање и потврду победе - 80:75.

Утакмицу у Лилу посматрала су 26.922 гледаоца.

Овако је протекао меч у Лилу:

23.05 - Крај меча, Шпанија је први финалиста првенства Европе - 80:75. Батум је испао највећи трагичар меча пошто је 15 секунди пре краја промашио три слободна бацања. Претходно је Паркер такође био непрецизан са линије пенала. Шпанија заслужено у финалу! Гасол јунак меча са 40 поена и 11 скокова.

22.49 - Каква драма у Лилу, играће се продужетак - 66:66 после регуларног дела. Шпанија је водила 14 секунди пре краја меча са 66:63, али је фантастични Батум постигао тројку за изједначење. Последњи напад "фурије" ишао је на Гасола, али је његов шут за победу изблокирао Гобер.  

22.20 - Завршена је трећа четвртина, Француска и даље води - 56:48. "Триколори" су добили ову деоницу са 23:16.

21.57 - Почела је и трећа четвртина коју, досад невидљиви, Батум отвара тројком за 36:32.

21.40 - Полувреме, Французи одлазе на одмор са минималном предношћу - 33:32. Шпанци су ову деоницу добили са 15:13. У редофима "фурије" најефикасније је Пау Гасол са 13 поена и три скока, Родригез је уписао седам, а Руди Фернандез пет. Код Француза Нандо де Коло и Желабал су постигли по седам поена. Тони Паркер за сада само четири поена уз по два скока и асистенције.  

21.19 - Крај прве деонице који су Французи добили са 20:17. Родригез је у последњој секунди преко Ловерња постигао тројку и смањио заостатак "фурије". 

21.00 - у Лилу почео први полуфинални дуел између домаћина Француске и репрезентације Шпаније. Победник овог дуела играће у финалу ЕП са бољим из меча Србија - Литванија, који је на програму у петак.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару