Гасол одвео Шпанце до трона

Шпанија – Литванија 80:63. Шпанци су нови шампиони Европе. Надиграли у финалу Литванце, којима је припала сребрна медаља и пласман у Рио. Бронзану медаљу освојила је Француска, која је у борби за треће место била боља од Србије. За МВП играча шампионата проглашен је, без конкуренције, По Гасол.

 

Кошаркашка репрезентација Шпаније освојила је своју трећу титулу европског првака, пошто је у Лилу у финалу Европског првенства победила Литванију са 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20). "Фурију" је поново предводио сјајни Пау Гасол, који је меч завршио са 25 поена и 12 скокова. Серхио Љуљ постигао је 12, а Руди Фернандес 11 поена.

 

Најефикаснији у тиму Литваније били су Ренадас Сеибутис и Мантас Калнијетис са по 13 поена. Јонас Валанчијунас завршио је утакмицу са 10 поена и девет скокова.

Шпанија је контролисала меч од самог почетка и већ после пет минута је стекла двоцифрену предност, коју је чувала до краја меча. Литванија је имала слаб проценат шута (35 одсто), а није успевала да успостави контролу над рекетима.

Шпанија је све три титуле освајала у последњих шест година, а серију јој је пре две године прекинула Француска. Брознану медаљу освојила је домаћин Француска, која је победила Србију са 81:68.

Литванији је ово било четврто финале у историји, а титулу је до сада освајала три пута.

Још се не зна ко ће бити домаћин шампионата за две године.

Ток меча:

 

20.44 -  Крај утакмице, Шпанија - Литванија 80:63. Литванци нису имали снаге да у последњем периоду направе чудо. Шпанци су рутински привели меч крају одршавајући велику предност, противник једноставно без даха.

20.18 - Крај треће четвртине, Шпанија - Литванија 60:43. Шпанци силовито кренули у наставку, након пет пинута игре повећавају предност на 17 поена 52:35. До краја периода Шпанци су задржали предност од 17 поена.

19.42 - Крај првог полувремена, Шпанија - Литванија 41:33. Шпанци настављају у истом ритму, константно расте њихова предност. Литванци покушавају да се врате у меч, али сваки њихов покушај је осујећен. Три и по минута пре краја полувремена предност Шпанаца износила је 16 поена. Неколико успешних напада Литванаца и предност је смањена на 11 - 34:23. Литванци улазе у ритам и смањују предност Шпанаца на 37:29. Сада Шпанци тајм-аутом секу серију противника. До краја полувремена Литванци успевају да задрже осам поена заостатка.

19.20 - Крај прве четвртине, Шпанија - Литванија 19:8. Шпанци много боље отворили меч, сјајном одбраном неутралисали су нападе Литванаца и после два и по минута игре дошли до предности 8:2, што је приморало селектора противника да затражи тајм-аут. Шпанци настављају са одличном одбраном и након пет минута игре имају двоцифрену предност 15:4. Литванци без идеје у нападу, немају решења за одбрану противника. До краја периода Шпнаји је задржала предност од 11 поена.

 19.03 - Почело је финале ...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара