Читај ми!

Ђорђевић против Литванаца, 20 година касније

Александар Ђорђевић, након 20 година, поново против Литваније. У финалу Европског првенства 1995. године тројкама је "уништио" великог ривала. Сада ће, само у промењеној улози, поново покушати да буде бољи од врло квалитетне селекције вероватно једине земље у Европи у којој је кошарка популарнија од фудбала.

Александар Ђорђевић се прво осврнуо управо на то – на традицију коју има литванска кошарка и статус који има у балтичкој земљи.

"Њима је кошарка као религија. Литванију прати сјајан амбијент. То је њихова снага, не само кошаркашко знање или атлетика, већ и цео тај амбијент који их носи годинама. Они су изузетно тежак противник. Међутим, ми имамо своје квалитете, своју игру, своје знање. Гледаћемо да најбоље искористимо своје предности", истакао је Ђорђевић.

Српски селектор нема дилеме да су најбоље четири селекције ушле у полуфинале Евробаскета 2015. године.

"Оно што бих само додао јесте да су ове четири екипе (Шпанија, Француска, Литванија и Србија) потпуно заслужиле да се нађу у завршници Евробаскета. Мислим да су показале највише."

Двадесет година касније, Александар Ђорђевић поново против Литваније. Тада је у питању било финале Европског првенства, сада је то полуфинале. Улога се, вреди ли уопште наглашавати, променила од тада. Селектора Ђорђевића овај куриозитет не занима превише, већ је усмерен искључиво на меч који је пред Србијом и све његове појединости.

"То је један детаљ који се вама свиђа. Било је то што је било пре 20 година, нема потребе да причамо о томе. Сутрашња утакмица захтева много више од тих хронолошких детаља. Једну максималну озбиљност, концентрацију. Ведрину, на крају крајева."

Ђорђевић верује да је терет очекивања мало спутао његове играче у прве две утакмице нокаут фазе такмичења.

"То неко бреме фаворита, које имамо од стране јавности, европске и наше, није нам помогло у осмини и четвртини финала. Нисмо имали течност и ту неку сталоженост у игри. То се видело. Међутим, ми имамо карактер и имамо менталну снагу као екипа", закључио је Ђорђевић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару