ЕНГ - СЛВ 18.00
ШПА - ГРУ 21.00
Читај ми!

Стадион Келн – несуђени домаћин Мундијала 1974.

Стадион у Келну није на време реновиран да би, као што је планирано, био један од домаћина Мундијала 1974, али је најбоље репрезентације света угостио 2006. Овог лета биће поприште пет утакмица Европског првенства у Немачкој, укључујући и један дуел осмине финала.

Стадион Келн – несуђени домаћин Мундијала 1974. Стадион Келн – несуђени домаћин Мундијала 1974.

Изворног имена "Мунгерсдорфер", а из спонзорских разлога "Рајненерџи стадион" дом је фудбалера Келна, који ће се током Европског првенства у Немачкој звати једноставно "Стадион Келн".

Први "Мунгерсдорфер" изграђен је 1923, али је два пута прошао темељно реновирање и модернизацију или тачније речено на истом месту су подигнути готово потпуно нови и савременији објекти – прво 1975, а онда и 2003. године.

Прва међународна утакмица у Келну одиграна је 20. новембра 1927, када је репрезентација Немачке ремизирала (2:2) са Холандијом. Од тада је немачки национални тим 28 пута играо у Келну и ретко је губио.

Када је Немачка одабрана за организатора Светског првенства 1974, Келн је желео да буде један од домаћина. Понуда града је прихваћена и убрзо је почео рад на новом стадиону који је требало да замени застарели "Мунгерсдорфер".

Међутим, градска власт није успела да прикупи новац потребан за објекат жељене величине, па су организатори морали да се окрену другим опцијама у другим градовима. Иако не на време, нови "Мунгерсдорфер" је завршен и отворен 12. новембра 1975.

Данашњи изглед стадион у Келну је добио пред Мундијал 2006, још један одржан у Немачкој. Овога пута на време – 2003. године засијао је у потпуно новој конфигурацији јер је уклоњена атлетска стаза, што је омогућило гледаоцима да буду много ближе терену и имају бољи поглед.

Пет мечева Мундијала 2006. одиграно је у Келну, укључујући један сусрет осмине финала. Претходно је "Мунгерсдорфер" био поприште утакмица Купа конфедерација који је 2005. отворен дуелом Аргентине и Туниса управо у Келну.

Поред бројних утакмица значајних само за локални Келн, издваја се финале Лиге Европе које је 2020. одиграно на "Мунгерсдорферу". Због пандемије коронавируса није било публике на трибинама, а Севиља је освојила свој омиљени трофеј победивши Интер из Милана резултатом 3:2.

Ни концерти светски популарних музичара нису реткост у Келну, али овог лета је време за врхунски фудбал. На "Стадиону Келн", пред 43.000 навијача, биће одиграно пет мечева Европског првенства, међу којима и један дуел осмине финала.

Енглеска и Словенија, противници репрезентације Србије у групи Ц, играће 25. јуна у Келну последњу утакмицу групне фазе која може бити веома важна за коначан расплет.

Распоред утакмица на "Стадиону Келн":
15. јун: Мађарска – Швајцарска 15.00 (Група А)
19. јун: Шкотска – Швајцарска 21.00 (Група А)
22. јун: Белгија – Румунија 21.00 (Група Е)
25. јун: Енглеска – Словенија 21.00 (Група Ц)
30. јун: 1Б – 3А/3Д/3Е/3Ф 21.00 (осмина финала)

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару