ШКО - ШВА 1:1
НЕМ - МАЂ 2:0 (КРАЈ)
ХРВ - АЛБ 2:2 (КРАЈ)
Читај ми!

Румунија – заслужен пласман на Евро, али мале шансе за нешто више

Румунија је на Евро дошла као прва у квалификацијама у групи И. Није један од фаворита за освајање Европског првенства, нема велики број звезда, али ће тимском игром и дисциплином дати све од себе да намучи ривале у групи. Потајно се са новим Јорданескуом на клупи нада понављањем резултата из 1994. године.

Румунија – заслужен пласман на Евро, али мале шансе за нешто више Румунија – заслужен пласман на Евро, али мале шансе за нешто више

Румунија је на изненађење многих квалификације за Европско првенство завршила на првој позицији у групи и иза себе оставила Швајцарску, Израел, Белорусију и Андору.

Изабраници Едварда Јорданескуа имали су 22 бода, чак пет випе ид Швајцараца, док су имали 11 голова позитивне разлике.

Румунија је успела да се пласира на Евро, али су њени домети упитни. Екипи не мањка организованост у дефанзиви и игри у транзицији, већ мањак играча који доносе директну разлику индивидуалним квалитетом.

Историја на континенталним шампионатима

Румунска фудбалска репрезентација је до сада учествовала на пет Европских првенстава, а највећа достигнућа постигла је крајем 20. века.

Румунија је први пут учествовала на Европском првенству 1984. године у Француској. У том периоду, румунски фудбал је био у успону, али тим није успео да се пробије из групне фазе.

У групи са домаћином, Португалом и Шпанијом, Румунија је одиграла три утакмице, завршивши са једним нерешеним и два пораза. Иако нису прошли у наредну фазу, учешће на турниру је представљало значајан корак за за њихов фудбал.

Следећи значајан период за румунску репрезентацију дошао је током 1990-их, када је тим имао талентовану генерацију играча, укључујући легендарног Георгеа Хаџија. Румунија је учествовала на Европском првенству 1996. године у Енглеској, али је и овде заустављена у групној фази након три пораза у групи са Француском, Шпанијом и Бугарском.

Највећи успех Румунија је остварила на Европском првенству 2000. године, које је одржано у Белгији и Холандији. Под вођством тренера Емерика Јенеја и уз поново добре партије Хаџија, Попескуа и Петресцуа, Румунија је прошла групну фазу и стигла до четвртфинала.

У групи је ремизирала са Немачком 1:1, изгубила је од Португала 1:0, али је добиила Енглеску 3:2 у драматичној утакмици. У четвртфиналу, изгубила је од Италије 2:0, али је овај турнир остао упамћен као највећи успех румунског фудбала на европској сцени.

Након овог успеха, Румунија је учествовала на Европским првенствима 2008. и 2016. године. На Европском првенству 2008. у Швајцарској и Аустрији, Румунија је била у „групи смрти“ са Француском, Италијом и Холандијом. Иако су играли добро, завршили су такмичење у групној фази са два нерешена резултата (против Француске и Италије) и једним поразом (од Холандије).

На Европском првенству 2016. године у Француској, Румунија је поново заустављена у групној фази. У групи са домаћином Француском, Швајцарском и Албанијом. Такмичење је завршила са једним бодом.

Светско првенство 1994, Румунијин најславнији резултат

На Светском првенству 1994. године, румунска репрезентација под вођством селектора Ангела Јорданескуа и уз изузетне бравуре играча попут Георгеа Хаџија успела је да прође групну фазу.

У првој утакмици, надиграла је Колумбију са 3:1. Затим је уследио пораз од Швајцарске са 4:1, али је тим успео да се опорави и у последњој утакмици групне фазе победио домаћина САД са 1:0, што им је омогућило пласман у осмину финала.

У осмини финала, Јорданескуова селекцијаџ играла је против Аргентине, коју је предводио легендарни Дијего Марадона. Румунија је остварила један од највећих успеха у својој историји победивши фаворита са 3:2 у незаборавној утакмици. Георге Хаџи је диригујући игром и постизањем гола оставио Марадону у сенци и донео тиму наредну рунду.

У четвртфиналу, Румунија се суочила са Шведском. После узбудљиве утакмице која је завршена нерешено 2:2 након продужетака, Шведска је победила у пенал серији и тиме елиминисала Румунију. Иако су изгубили, Румунија је оставила снажан утисак на Светском првенству 1994. и постала један од најомиљенијих тимова турнира.

Едвард Јорданеску у покушају да наследи очеве успехе

Као син Ангела Јорданескуа, Едвард је одрастао у фудбалском окружењу и учио од једног од најуспешнијих тренера у историји румунског фудбала.

Рођен је 16. јуна 1978. године у Букурешту, а бивши је румунски фудбалер који је кренуо очевим стопама. 

Тренерску каријеру почео је као помоћни тренер у неколико клубова и националним селекцијама. Његов први значајан ангажман био је у румунском клубу Пандуриј Таргу Жиу, где је радио од 2014. до 2016. године. Под његовим вођством, Пандуриј је сезону завршио на другом месту у румунском првенству, што је највећих успех у историји клуба.

Едвард Јорданеску именован је за селектора румунске фудбалске репрезентације у јануару 2022. године.

Кључни играчи селекције

Попут Словачке, Румуни се ослањању на одбрану, будући да су на десет утакмица примили свега пет голова, а једини пораз уписали су од на овим просторима омражене селекције Швајцарске. 

У тиму Румуније тешко је издвојити неку звезду, али је један од бољих играча Јанис Хаџи, фудбалер Алавеса. Од њега се очекује креација у нападу, док би одбрану под контролом требало да држи Раду Драгушин, играч Тотенхема. 

Капитен екипе и њен плејмејкер је искусни Николаје Станчу који је напунио 31. годину и игра у лиги Саудијске Арабије.

Најопаснији офанзивни играч екипе је крило Парме Денис Ман.

Састав репрезентације Румуније:

Голмани: Флорин Ница (Гацијантеп), Хорацију Молдован (Атлетико Мадрид), Стефан Тарновану (ФЦСБ), Разван Сава (Клуж);

Одбрана: Андреи Ратију (Рајо Ваљекано), Василе Могош (Клуж), Раду Драгушин (Тотенхем), Богдан Рацовитан (Раков), Адријан Рус (Пафос), Јонуț Неделкеару (Палермо), Андреи Бурка (Ал-Окхдуд), Ницушор Банку (Университатеа Крајова);

Везни ред: Дејан Сореску (Гацијантеп), Маријус Марин (Пиза), Александру Кикалдау (Коња), Разван Марин (Емполи), Николаје Станчу (Дамац), Адријан Шут (ФЦСБ), Даријус Олару (ФЦСБ), Константин Грамени (Фарул), Денис Ман (Парма), Валентин Михаила (Парма), Јанис Хаџи (Депортиво Алавес), Флоринел Коман (ФЦСБ);

Напад: Денис Драгуш (Гацијантеп), Георге Пушкаш (Бари), Денис Алибец (Муитер), Даниел Бирлигеа (Клуж).

Распоред утакмица репрезентације Румуније:
17. јун: Румунија - Украјина (15.00, Минхен)
22. јун: Белгија - Румунија (21.00, Келн)
26. јун: Словачка - Румунија (18.00, Франкфурт)

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије