Екипа филма и серије "Краљ Петар Први у славу Србије" у касарни "Топчидер"

Радио-телевизија Србије у сарадњи са продуцентском кућом Zillion film, 17. марта почела је снимање филма и серије "Краљ Петар Први у славу Србије", у режији Петра Ристовског.

После Старе планине, Соко-града и Ваљевског Тешњара, снимање је настављено у касарни "Топчидер" у импровизованој болници из времена Великог рата.

Говорећи о пројекту посвећеном краљу Петру, продуцент и главни глумац Лазар Ристовски истакао да је он сада на половини, да су снимљене најтеже сцене на Старој планини, као и оне које се односе на Колубарску битку и повлачење српске војске преко Албаније.

Трудимо се да испоштујемо историју, историјске чињенице и историјске ликове, јер ово је тема с којом не смемо да се играмо ни у ком смислу зато што је емотивно памћење српског народа врло важно и врло живо, без обзира што је сто година прошло од Великог рата. Свако у српској фамилији има некога ко је остао негде на Колубари, Церу или током повлачења преко Албаније па имамо и обавезу према тим људима и према историји, нагласио је Ристовски.

Редитељ Петар Ристовски је истакао да се екипа пројекта својски потрудила, имајући у виду нашу богату историју пре Првог светског рата и Први светски рат, да искрено и поштено дочара ликове и хероје који су се тада борили и ратовали за нашу слободу.

Ми на неки начин покушавамо да одужимо дуг према њима тако што ћемо се борити правећи овај филм, нагласио је редитељ додајући да цела екипа због свега тога с великим ентузијазмом приступа раду на пројекту.

Филм је заснован на мотивима романа Милована Витезовића "Чарапе краља Петра". Прича о чувеним вуненим чарапама у којима је краљ умро, инспирисала је нашег глумца и продуцента Лазара Ристовског да кроз своју седмогодишњу припрему пројекта прикаже лик Краља Петра као човека који пати за својом земљом и који се преиспитује о неопходности жртава насталим током Великог рата.

Планирано је да филм и серија "Краљ Петар Први у славу Србије" буду снимљени до јула ове године. Премијера филма заказана је за 11. новембар, на дан потписивања Мировног споразума у Првом светском рату, а емитовање серије на РТС-у следеће године.

Улоге: Лазар Ристовски (Краљ Петар Први), Милан Колак (Маринко), Даница Ристовски (Макрена), Александар Вучковић (Регент Александар), Небојша Кундачина (Петар Бојовић), Бранко Јеринић (Степа Степановић), Марко Баћовић (Никола Пашић), Светозар Цветковић (Живојин Мишић), Марко Тодоровић (Ђорђе Карађорђрвић), Љубиша Савановић (Апис), Радоје Чупић (Штурм Павле Јуришић), Иван Вујић (Момчило), Танасије Узуновић (Војвода Путник), Небоша Вранић (лекар Симовић), Иван Марковић (ађутант) и многи други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару