„Треба учити од Немањића“

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада периода стварања династије Немањић, почеће да се емитује на РТС-у последњег дана ове године. „Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година“, каже генерални директор РТС-а, Драган Бујошевић.

Више од 70 локација у Србији и Републици Српској, 222 глумца и око 2.700 каскадера и статиста било је потребно за стварање приче о почецима династије Немањић. Аутори најављују серију која не личи на стране продукције јер је прича наша и аутентична.

„Очекујемо изузетно велико интересовање публике која до сада није имала прилике да се путем драмске литературе, телевизијске драмске литературе упозна са нашом историјом, с почетком стварања српске државе са великим узлетима, заносима, посрнућима, страстима, греховима, гресима“, каже сценариста, Гордан Михић.

Радио-телевизија Србије се на овај начин враћа продукцији великих документарно-играних програма. До сада није рађена серија о Немањићима, а намера наше куће је и да се настави с трагањем кроз српски средњи век.

„Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година. Сасвим сам сигуран да је Немањићима било теже него нама последњих 30-ак година, али су они успели да направе нову државу, културу и цивилизацију“, истиче Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.

Глумачка, продукциона и екипа сарадника немају дилему да ли ће се публици допасти оно што су стварали претходних пет месеци.

„Први пут сам радила у ствари тако једну ствар, неки историјски лик и мислим да има и своје предности и своје мане, али са нестрпљењем чекам како ће то изгледати јер чини ми се да има све услове да буде заиста добро“, сматра глумица Дубравка Мијатовић.

Ова серија, додају историчари, неће бити историјска читанка, али су костими, литургијски обреди, декор, оружје, инсигније онакви какви су заиста били на двору Немањића.

„Мислим да је створена једна добра ситуација, једна добра атмосфера у којој постоји могућност да се почне са прављењем нечега што гледамо рецимо на каналу Хистори, дакле нека комбинација документарног и играног“, објашњава историчарка Смиља Марјановић Душанић.

Глумци и статисти су током снимања серије носили и аутентичне реплике оружја, оклопа, шлемова. Све то на температурама које су у почетку биле испод нуле па до 40 степени, колико је било током снимања завршних кадрова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво