Пети Бунт Рок Фестивал од 10. априла

Радио-телевизија Србије и емисија „Бунт" већ пет година организују „Бунт рок фестивал" - јединствени телевизијски демо фестивал познат по томе што се представљају и такмиче нове, неафирмисане групе и аутори. На петом „Бунт рок фестивалу" свој ауторски и музички потенцијал представиће 24 нова бенда.

Уредница Бранка Главоњић истиче да је ово до сада најмлађи фестивал- прве године чланови најмлађег такмичарског бенда су у просеку имали 28 година. На петом издању фестивала, најмлађи имају 16.

"Мислим да то доказује да смо нашу мисију и циљ остварили и испунили, а то је да анимирамо, охрабримо младе генерације да се баве рокенролом што је, по мени, најважније. И ове године су неке колеге питале зашто нисмо направили класичан фестивал- две полуфиналне вечери и финале. Мој одговор је исти- верујем да су оваквим начином селекције и реализације фестивала, неафирмисани бендови добили многоструко више од две- три вечери и троминутног наступа, како то иначе бива. Овако смо имамо осам, плус још неколико седмица у телевизијском програму Јавног медијског сервиса за њихово представљање и медијску афирмацију а то је управо оно што демо бендовима највише треба- да им се да шанса да их аудиторијум упозна, да се представе. Ове године имам и новог колегу- водитеља, Зорана Стефанова- Исказа, који се сјајно снашао у новој улози. Нови члан мог тима је и млади Стефан Јовчић, он је задужен за интервјуе са бендовима", каже Бранка Главоњић, уредница емисије "Бунт" и иницијаторка музичког пројекта и ТВ серијала „Бунт рок фестивал".

На конференцији за медије, уприченој у згради Радио-телевизије Србије, саопштено је да су и ове године чланови жирија имали одговоран и захтеван задатак да од 150 пријављених бендова одаберу 22, која ће се, уз победнике са фестивала у Суботици и Бачкој Паланци, борити за финале.

„Ове године није било бенда који је лоше свирао. Сви су били занимљиви, свако на свој начин атрактиван али сад ту су у питању неке финесе и наравно, мислим да је кључну улогу имала трема која им често мало смета за тај први, телевизијски наступ", наглашава Маја Цветковић (Е-ПЛАY), чланица сталног жирија.

Уз сталне чланове жирија, овогодишњи селекциони тим чине први пут и победници претходних фестивала.

Бенд „Дингоспо Дали" победник је првог „Бунт рок фестивала", а Сандра Видојевић каже да је то за њих био ветар у леђа: „Поред оних ствари које су биле сама награда фестивала, остали су контакти, остала је повезаност са тим фестивалом до данас. Нисмо остали заборављени", истиче Сандра Видојевић из бенда „Дингоспо Дали".

Освајање медијског простора за ауторе који се баве некомерцијалном музиком представља велики изазов, често и немогућу мисију. РТС је то препознао и емисија "Бунт" и „Бунт рок фестивал" су чувари традиције рокенрола.

"РТС јесте телевизијска кућа која даје своју платформу, своју позорницу, за такве младе или старе људе, свеједно је. Морам рећи да је то екипа ентузијаста, ипак. Бранка и њени подмладци, тако их зовемо у нашој кући, људи су који несебично и предано, током читаве године, раде на афирмацији и промовисању рокенрола", нагласила је у свом обраћању главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а, Оливера Ковачевић.

Директор ПГП РТС-а, Владимир Грајић је на конференцији најавио да ће ове јесени бити објављен албум (15 песама, по троје првонаграђених бендова) са досадашњих пет Бунт рок фестивала.

„Од 10. априла предстоји нам осам ТВ емисија током којих ће се бирати групе и аутори који пролазе у даље такмичење. Као и иницијална селекција пријава, (која је можда најважнија) и овај сегмент пројекта је за све нас једнако одговоран и захтева потпуну посвећеност", истакла је Бранка Главоњић.

На конференцији за медије, о свему што Бунт рок фестивал РТС- а чини јединственим и драгоценим за демо бендове и ауторе, говорили су и Никола Чутурило и Милорад Мики Ристић (Bella Tehnikа), Дејан Николић,  директор БКМ (Belgrade beer fest). Предраг Пејић, власник студија "Бумеранг" открио је шта ће бити неке од вредних награда за најбоље пласиране ауторе/ бендове ове године.

Квалификационе емисије петог „Бунт рок фестивала" пратићемо од 10. априла, средом увече од 23 сата, на Другом програму РТС-а. Представљаће се по три такмичарска бенда, а стручни жири ће изабрати једног финалисту.

Крајем маја 2019 , преосталих 16 такмичара добиће своју шансу за финале- путем интернета. Видео спотови бендова биће објављени на званичном РТС- овом Јутјуб каналу  "РТС Забава".

Овим путем, публика ће моћи да изгласа још два учесника финала.

Средином јуна, за титулу победника петог Бунт рок фестивала надметаће се десет најбољих бендова .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво