Истиче рок за пријаве на „Бунт рок фестивал“

До 13. фебруара траје конкурс за „Бунт рок фестивал“ – такмичење нових, неафирмисаних бендова и аутора, које организују Радио-телевизија Србије и емисија „Бунт“. Ради се о петом издању јединог телевизијског фестивала такмичарског карактера чији је циљ афирмација домаће поп и рок музике, као и формирање нове српске поп и рок сцене.

Остало је још сасвим мало времена за пријаву и зато смо питали Бранку Главоњић, иницијаторку пројекта „Бунт рок фестивал“ и ауторку емисије „Бунт“ – шта пропуштају млади уметници који се не пријаве?

„Пре свега, пропуштају шансу да неко најзад чује њихову музику. Циљ сваког уметника је да изађе из анонимности, да подели са публиком дела која ствара и добије потврду квалитета.

Поред тога, бендови и аутори добијају високо професионалан видео и аудио снимак, који остаје трајно забележен. Многи млади бендови често немају средства да сниме спот за своју песму, а снимак са „Бунт рок фестивала“ касније могу користити у промотивне сврхе. Такође, претходних година се показало да је изузетно драгоцено и познанство са другим бендовима и ауторима јер размена идеја и различитих искустава понекада има већу вредност од самог такмичења“.

Који бендови су досадашњи победници фестивала и да ли осим што су сигурно стекли већи аудиторијум и више поклоника и даље унапређују свој звук и стваралаштво?

„На првом издању фестивала победио је бенд „Дингоспо Дали“. Они увелико раде на другом албуму, прошле године су били предгрупа бенду „Мандо Диао“, веома су вредни и посвећени својој музици.

Бенд „Дегенеза“ је победио 2016., а исте године су освојили друго место на најважнијем регионалном такмичењу демо бендова „Демофесту“ у Бања Луци. Гитариста бенда Давид Сеферовић је проглашен за најбољег гитаристу региона.

„Вива Вопс“ су победили 2017. и након две узастопне Бунт Рок турнеје постали су права концертна атракција.  Били су предгрупа бенду "Hollywood Undead", а ускоро објављују спот за други сингл, песму „Колико вреди то“.

Још увек актуелни победник је "Sergio Lounge", бенд изразите мелодичности, веома занимљивог концертног наступа и концепта. Овај бенд је у 2018. победио и на „Демофесту“ у Бања Луци, а гитариста бенда Павле Попов је проглашен за најбољег гитаристу региона. Ако овако наставе, сигурна сам да их све чека дуга и успешна каријера“.

Досадашњи победници „Бунт рок фестивала“ добили су, осим титуле лауреата највишег признања и прилику да наступе на свим најзначајнијим фестивалима у земљи и региону.

Бунт рок турнеја започиње наступом три првопласирана бенда у Крагујевцу, на „Арсенал фесту“, а потом следе наступи победника на фестивалима „Егзиту“, "Ok Fest" (Тјентиште), „Демофесту“ (Бања Лука), „Ловфесту“ (Врњачка Бања), „Бир фесту“, "Bedem Fest" (Никшић), "Rock Village" (Банатски Соколац). Од прошле године, „Бунт рок фестивал“ сарађује и са фестивалима „Омладина“ (Суботица), "PDF" (Бачка Паланка), "Seasplash" (Хрватска) и "Hills Up" (Златибор).

Ко су они који ће селектовати пристигла дела, можеш ли да нам откријеш чланове жирија?

„Што се тиче селекционе комисије, сваке године је чувамо у „тајности“ али већина чланова жирија се појављује и током фестивала. Постоји читавих седам селекционих циклуса и кругова током којих се бирају бендови и аутори који пролазе у даље такмичење. Пошто по правилу стигне много пријава, овај сегмент такмичења је на неки начин најважнији и најодговорнији део фестивала“.

Како ће даље тећи процес, када ћемо гледати емисије посвећене „Бунт рок фестивалу“?

„Имена бендова и аутора који су прошли у квалификациони део такмичења објављујемо 22. фебруара. Од 10. априла, сваке среде у 22.45 на Другом програму РТС-а, гледаоци могу пратити квалификационе емисије у оквиру којих се представља по три такмичара, а стручни жири бира једног финалисту. Крајем маја, преосталих 16 такмичара добијају своју шансу за финале путем интернета. Постављају се спотови бендова на званичан Јутјуб канал емисије Бунт и публика може да изгласа још два бенда за финале. Средином јуна, одржава се финале овог пројекта – тада се за победничку титулу десет најбољих бендова 'Бунт рок фестивала'“.

Остало је неколико дана до завршетка конкурса. Шта поручујеш онима који још оклевају, верујући да можда ето- нису довољно аутентични, другачији, нови... за овакав конкурс?

„Увек се трудим да учиним све што је до мене, у жељи да се изборим за оно у шта верујем. Исто увек саветујем и свим тим младим музичарима. Данашње време је изузетно тешко и изазовно, када говоримо о освајању медијског простора за ауторе који се баве некомерцијалном музиком  – тога готово да и нема. Међутим, РТС је једна од ретких институција која тај простор безрезервно даје и путем „Бунт рок фестивала“ али и кроз читав наш медијски систем – бројне телевизијске и емисије Радио Београда, објаве на порталу РТС-а, мултимедијалној платформи РТС Планета, на нашим званичним Јутјуб каналима као и на друштвеним мрежама.

Апсолутно сам сигурна да аутор треба да искористи све легитимне начине да прикаже своју уметност. Према томе, нови аутори и бендови – пријавите се на „Бунт рок фестивал“, изборите се за вредности у које верујете јер то неће нико учинити уместо вас!“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво