Беовизија 2019: У избору за српску песму 24 композиције

Конкурс за "Песму Евровизије 2019" завршен је 15. новембра, а 23. новембра отворене су све пошиљке које су стигле на адресу Радио-телевизије Србије.

На конкурс се пријавило 76 учесника, а селекциона комисија коју су чинили музички уредници РТС-а преслушала је све пристигле нумере. Сви радови били су потписани шифром, тако да су имена аутора била непозната. Након избора композиција од стране селекционе комисије, приступило се откривању идентитета аутора музике и текста.

Финална селекција и процес избора композиција које ће учествовати на фестивалу Беовизија 2019. обављен је 8. јануара 2019 - изабране су 24 композиције од којих ће победничка представљати Србију на Песми Евровизије 2019.

Радови изабрани на конкурсу су:

Ивана Владовић и Вондер стрингс
Моја бол
музика: Александра Милутиновић
текст: Александра Милутиновић

Снежана Берић - Екстра Нена
Још ти чујем глас
музика: Иван Акулов
текст: Милена Лудајић, Снежана Берић

Сања Рио
Љубимо се
музика: Муки Думоњић
текст: Муки Думоњић

Наташа и Уна
Слободна
музика: Предраг Вукчевић, Марко Стојановић Луис, Петар Зоркић
текст: Наташа Губеринић, Предраг Вукчевић, Уна Сенић, Немања Костић

Јана Шуштершић
Викторија
музика: Владимир Граић
текст: Жељко Хубач

Сашка Јанкс
Да ли чујеш мој глас
музика: Сашка Јанковић, Марко Николић
текст: Сашка Јанковић

Џенан Лончаревић
Нема суза
музика: Жељко Васић
текст: Драган Чолаковић

Фанкд Ап
Зашто да се не деси
музика: Војин Вилотијевић
текст: Војин Вилотијевић

Гога Станић
Ти знаш да не знаш ме
музика: Илва Персон, Линда Персон, Димитри Страсос
текст: Владимир Марковић Луни, Марко Ј. Кон, Огњен Амиџић

Мајдан
Будим те
музика: Немања Ерић
текст: Немања Ерић, Марија Вагнер

Софија Перић
Аритмија
музика: Владимир Граић
текст: Снежана Вукомановић

Ана Поповић
Луташ
музика: Софија Милутиновић
текст: Софија Милутиновић

Александра Секулић
Туго
музика: Ана Секулић
текст: Ана Секулић

Освајачи
Ватра и пламен
музика: Небојша Јаковљевић
текст: Звонко Пантовић

Џипсикорд
Боје
музика: Џипсикорд
текст: Сања Крстић и Милена Лудајић

Дуња Вујадиновић
7
музика: Борис Крстајић
текст: Љиљана Јорговановић

Елеонора
Само лагано
музика: Елеонора Лав Јовановић
текст: Елеонора Лав Јовановић

Лорд
Раднички син
музика: Владимир Прерадовић
текст: Владимир Прерадовић

Тина и Лола Амвон
Твоје очи
музика: Тина Амвон
текст: Олгица Лола Амвон

МР ДОО
До 100
музика: Сања Илић и Мр Доо
текст: Леонтина Вукомановић

Иван Куртић
Bella - Бела
музика: Горан Ратковић Рале
текст: Раденко Митровић

Невена Божовић
Круна
музика: Невена Божовић
текст: Невена Божовић

Лана и Алдо
Погледај у небо
музика: Лана Токовић
текст: Лана Токовић

Tамара Милановић
Речи нису довољне
музика: Марсел Спрункел
текст: Марсел Спрункел, Гаврило Миловановић

 

Изабране песме такмичиће се на фестивалу Беовизија 2019. који ће бити одржан крајем фебруара 2019. У данима који долазе биће обављени разговори са ауторима о даљим активностима везаним за Избор за Песму Евровизије. Радио-телевизија Србије има право, да у случају било каквих проблема око извођења композиције или наступа извођача, одабере другу композицију или другог извођача композиције.

Да подсетимо, према условима конкурса композиција не сме да траје дуже од три (3) минута, мора да буде изведена на језицима који су у службеној употреби у Републици Србији, а извођачи не смеју да буду млађи од 16 година.

На 64. Песми Евровизије, која се 14, 16. и 18. маја 2019. одржава у Тел Авиву, учествоваће 42 земље, саопштили су организатори такмичења из Европске радиодифузне уније (ЕБУ).

Земље учеснице:

Албанија, Аустралија, Аустрија, Азербејџан, Белгија, Белорусија, Црна Гора, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Грузија, Холандија, Хрватска, Ирска, Исланд, Италија, Израел, Јерменија, Кипар, Летонија, Литванија, Мађарска, Македонија, Малта, Молдавија, Немачка, Норвешка, Пољска, Португалија, Румунија, Русија, Сан Марино, Словенија, Србија, Шпанија, Швајцарска, Шведска, Уједињено Краљевство и Украјина.

Јон Ола Санд, извршни супервизор Песме Евровизије, исказао је и ове године одушевљење због великог одзива јавних националних емитера да учествују на овом планетарном догађају. "Прошле сезоне Нета се усудила да сања и победила на такмичењу у Лисабону, вративши трофеј у своју земљу. Надамо се да ће остали учесници бити инспирисани тим сном", изјавио је Ола Санд, додајући да организатори у Израелу вредно раде на припреми наредног догађаја за који је уверен да ће бити за памћење.

Истим поводом огласио се и Елдад Кобленц, генерални директор јавног емитера КАН, који је рекао да не могу да дочекају да угосте 42 нације наредног маја, које ће тежити да учине исто оно што је и Нета у Лисабону.

Жребање за наступ у полуфиналима биће одржано 28. јануара 2019. године и састојаће се из два дела. У првом делу жреба чланице "Велике петорке" и домаћин сазнаће у ком полуфиналу гласају и које полуфинале морају да преносе. Након тога, приступиће се жребању полуфиналиста из шест "шешира" који се састављају на основу историје гласања.

Усуди се да сањаш, слоган је 64. Песме Евровизије, а инклузија, разноликост и јединство биле су инспирација за креативну поруку наступајућег такмичења. Логотип овогодишњег Евросонга има изглед златне звезде коју чине три сјајна троугла, и како креатори концепта објашњавају - троугао, као један од најстаријих облика на свету, представља камен темаљац који се универзално користи у уметности, музици, космологији и природи, а симболизује повезаност и креативност. Када се међусобно споје и комбинују, они постају нови јединствени ентитет који одражава бесконачно звездано небо, баш као што ће се звезде будућности окупити у Тел Авиву - додају домаћини Песме Евровизије 2019.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи