Нема те – Рамбо Амадеус и Бети Ђорђевић

Нема те – Рамбо Амадеус и Бети Ђорђевић, музика: Аца Пејчић, текст: Антоније Пушић, Тања Крагујевић, аранжман: Антоније Пушић, Аца Пејчић

English 

Антоније Пушић, познатији под псеудонимом Рамбо Амадеус, певач и текстописац, популаран широм бивше Југославије.

Дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду, на Одсеку за туризмологију. Био је вишеструки вицепрвак Југославије у једриличарству. Његове песме комбинују сатиричне текстове о природи обичног човека и бесмислености локалне политике, а користи и мешавину музичких стилова (развијајући се до drum'n'bass звука у новијим делима, али додајући много елемената турбо-фолка у ранијим радовима), као и пошалице на сопствени рачун (нпр. један од његових многобројних псеудонима је и „Рамбо Амадеус Свјетски Мега Цар" (РАСМЦ), док се на почетку каријере представљао и као „Нагиб Фазлић Нагон, рудар који је снимио плочу") на концертима никад не репродукује дословно студијске верзије песама, већ импровизује, обилато користећи хумор у циљу истраживања људске глупости.

Познат је као кум назива „турбо-фолк", што је његов својеврстан допринос домаћој поп-култури. Рамбо Амадеус је овако описао сопствени звук у време свог првог албума (1988. године), а назив је потом преузет од звезда новокомпоноване народне музике, добивши сасвим ново значење раних деведесетих година.

Бети Ђорђевић

Бети Ђорђевић је име које је, кад је реч о данашњим генерацијама, познато само уском кругу музичких сладокусаца префињеног укуса, чији лик младе генерације ни не знају, али су за њену нумеру "Почнимо љубав из почетка" чули. Појавила се на сцени шездесетих година прошлог века, и то пуким случајем: њен супруг Слободан Ђорђевић био је музичар, она је волела музику, и просто се десило да заједнички сниме један албум. А онда су сви почели да траже Бети Ђорђевић. Њена каријера ишла је узлазном путањом. Посебно признање за њу била је отворена похвала њеном гласу коју је упутила лично легенда џеза, Ела Фиџералд. Нажалост, после петнаест година брак се распао, а седамнаест година касније Бетин бивши супруг је преминуо. У то време њена каријера већ је била окончана.

Не желећи да кокетира са дискутабилним музичким правцима који су све више и више одступали од њеног музичког укуса, Бети се једноставно повукла у свој свет. Наступала је повремено на ретким и малим местима за пробрану публику, а највећи део свог времена, љубави и пажње посветила је сину. Ипак, крајем деведесетих публика се поново присетила евергрин шлагера Бети Ђорђевић. На разним миксевима, ремиксима и компилацијама разни продуценти и музичари употребили су незаборавне звуке њених песама, што је за њу саму представљало изненадни повратак на сцену. Сви љубитељи правог и квалитетног звука могу да послушају њене песме на интернету, али и на живим наступима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара