Све очи упрте у Стокхолм

Шведска престоница домаћин Евровизије по трећи пут.

Четрдесет три земље су спремне да учествују на 61. такмичењу за Песму Евровизије у Стокхолму, у мају. Ово ће бити шести пут да Шведска буде земља домаћин Песме Евровизије и трећи пут да се догађај одржава баш у Стокхолму.

Присетимо се претходних такмичења која су се одржала у шведској престоници.

Знајући да је ABBA однела познату победу на Песми Евровизије 1974. године, следеће године такмичење је одржано у Стокхолму. Догађај 1975. је остао упамћен по дебију Турске и представљању новог система гласања, који се задржао све до данас. Али, није све било само забавно и разиграно, наиме, неке групе у Шведској назвале су то што је Стокхолм домаћин шоуа начином да се комерцијализује музичка сцена у овој земљи. Норвешки представник "Teach-In"" победио је са песмом "Ding-a-Dong", која је постала евровизијски класик.

Међутим, такмичење се није вратило у Стокхолм све до 2000. године, с обзиром да је шведски јавни сервис SVT одлучио да се шоу 1985. и 1992. одржи у Гетебoргу и Малмеу.

Смештено у "Globe" арени у Стокхолму, такмичење за Песму Евровизијe 2000. године донело је многе новине. Наиме, то је био први пут да се након такмичења појави CD са свим песмама учесника и први пут да се такмичење емитује и на интернету. "Globe" арена била је највећи простор у ком се Песма Евровизије одржала, све док Данска 2001. такмичење није сместила на "Parken" стадиону у Копенхагену, након што су браћа Олсен победила са песмом "Fly on the Wing of Love". "XTM" је 2003. објавио денс верзијu ове песме, која је постала прави европски хит.

Такмичење за Песму Евровизије 2000. је био прави модерни шоу новог миленијума. Припреме за такмичење 2016. године у Стокхолму су увелико у току и ускоро се очекује да SVT објави планове за предстојећу Песму Евровизије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару