ЕБУ: Нова правила гласања жирија и публике

На званичном евровизијском порталу објављен је нови правилник о начину гласања стручних жирија и публике током 58. Евросонга у Шведској. Сада ће се оцењивати све такмичарске песме, уместо ранијег правила када су се бодови од 1 до 12 додељивали само за десет најбољих песама по мишљењу публике и жирија.

Шта то практично значи и да ли ће ова промена унапредити систем такмичења, питали смо Слободана Тодоровића, уредника најугледнијег домаћег евровизијског портала escserbia.com.

„Оваквом променом се дају једнаке шансе већем броју земаља. Како ће то изгледати у пракси? На пример, пошто ће се у финалу такмичити 26 песама, сваки члан жирија ће свакој песми доделити оцене од 1- 26, односно један поен песми коју најмање вреднује и све тако редом до 26 поена песми која му се највише допада.

Узимајући у обзир гласове публике (50: 50) оваквим системом гласања ће се постићи да оне песме које у просеку добију највише поена, буду више рангиране од оних које добију само максималне поене од публике, на пример.

Математичко објашњење: Ако једна такмичарска композиција Евросонга 2013. од жирија добије 26 поена (максималнан број бодова) а од публике на пример, један поен- то је укупно 27 поена.

Међутим, песма која и код жирија и код публике буде осредње вреднована (на 11. или 13. месту), укупно ће имати/добити више поена (15+ 15=30) чиме добија шансу да се боље пласира у коначном редоследу.

Ипак, упркос овим изменама- неће се мењати систем додељивања коначно збројених поена од 1 до 12 (за првих десет рангираних по новом систему). И зато ће чувено „Доузе поинтс „ и даље моћи да се чује током три вечери овогодишњег Евросонг- а.", каже Слободан Тодоровић.

Уредништво популарног хрватског евровизијског портала, такође се посветило појашњавању новог правила- дилеме љубитеља евровизије поткрепило још конкретнијим примерима.

Иван Хорват, уредник портала eurosong.hr : "У претходном систему давања гласова ситуација би била следећа:

Италија: 12 + 0 = 12
(12 бодова јер је првопласирана код жирија, 0 код телевотинга јер није пласирана у Топ 10 на истом)

Швајцарска: 0 + 0 = 0
(0 и код жирија и код публике јер се није пласирала у првих 10 ни код једне гласачке групације) тела)

У новом систему гласања, када жири и телевотинг оцењују све песме, ситуација би била следећа:

Италија: 26 + 1= 27
(26 бодова жирија јер је прва- најбоља од 26 земаља на листи жирија, а 1 бод телевотинга јер је на њиховој листи на последњем месту, од 26 земаља на листи резултата гласања публике)

Швајцарска: 16 + 16 =32
(11. место, значи 26- 10 = 16 бодова и код жирија и код телевотинга)

То значи да би Швајцарска, у оваквој ситуацији, профитирала у новом систему гласања када би сa освојена два 11. места била боље пласирана од Италије у завршници, јер је Италија била на првом месту код жирија, а на последњем код телевотинга - публике.", објашњавају колеге из Хрватске.

Остаје раније правило да, уколико две земље - композиције имају једнак број бодова приликом комбиновања гласова жирија и гласова публике - даље иде она песма која има више бодова публике/ гласача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару