Читај ми!

Гласови жирија: Нина осма од 43 учесника

Европска радиодифузна унија (ЕБУ) објавила је детаљне податке о гласању на недавно завршеној "Песми Евровизије". Објављивањем табела са раздвојеним резултатима гласова публике и стручних жирија, стиче се прецизнији увид које су се песме или извођачи највише допали евровизијској публици, а како су их оценили стручни жирији.

Представница Србије Нина, песма Чаробан, према оценама жирија, освојила је четврто место у првом полуфиналу, а осмо у финалу!

Први утисак, на основу тих података јесте размимоилажење афинитета публике и жирија. Гледаоци  су доделили највише поена Азејрбеџану, а стручни жирији су гласали за победу Италије.

" ПЕСМА  ЕВРОВИЗИЈЕ 2011." финале(првих 10)

 

пласман по гласовима публике

 

пласман по гласовима жирија

 

КОНАЧАН ПЛАСМАН
(после комбиновања листа)

 1.

Азејрбеџан

 1.

Италија

  1.

АЗЕРБЕЈЏАН

 2.

Шведска

 2.

Азербејџан

  2.

ИТАЛИЈА

 3.

Грчка

 3.

Данска

  3.

ШВЕДСКА

 4.

Украјина

 4.

Словенија

  4.

УКРАЈИНА

 5.

Велика Британија

 5.

Аустрија

  5.

ДАНСКА

 6.

Босна и Херцеговина

 6.

Ирска

  6.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

 7.

Русија

 7.

Украјина

  7.

ГРЧКА

 8.

Грузија

 8.

Србија

  8.

ИРСКА

 9.

Немачка

 9.

Шведска

  9.

ГРУЗИЈА

10.

Ирска

10.

Немачка

10.

НЕМАЧКА

(Оригиналну табелу, са подацима о раздвојеним гласовима за све учеснике погледате овде)

Према важећем алгоритму, који се у свим земљама учесницама "Песме Евровзије" примењује при гласању на том такмичењу - поене 1 до 8, 10 и 12 додељују и публика и стручни жири. Тако се долази до две одвојене листе (гледаоци и жирији) од по 10 земаља учесника, којима су и једни и други доделили поене.  

Потом се те листе обједињују/комбинују. Песма учесник који има највише поена на комбинованој листи (у пропорцији 50:50 одсто),  добија 12 поена. Следећи по броју поена после комбиновања, добија 10 поена итд.  

Тако су, према подацима ЕБУ, гласови публике за Азејрбеџан изражени кроз укупно 223 поена. Музички стручњаци, чланови жирија, исто су оценили са укупно 182 поена. Комбиновањем тих података-бодова, по датом алгоритамском поступку, дошло се до коначног резултата -  221 поен за Азејрбеџан.

Како је ко гласао за Србију

У првом полуфиналу "Еуросонга 2011", песма Чаробан освојила је четврто место, према резултатима гласова жирија! Комбиновањем гласова публике (42) и жирија (102), коначни резултат је био 67 поена, што је било довољно да се Нина нађе међу 10 такмичара који настављају борбу у финалу.

Оцењујући 25 финалиста, стручни жирији су дали високе оцене Србији, и у тој конкуренцији - осмо место.

После комбиновања листе са подацима о гласовима евровизијске публике за нашу песму (89 поена) и листе са оценама стручних жирија (111 поен), Нина је у укупном пласману освојила 85 поена и заузела четрнаесто место, од 43 извођча на овогодишњем такмичењу.

За кога је гласала публика, а за кога жири

Анализом табела са раздвојеним гласовима жирија и публике, пре комбиновања свих резултата у коначан, који одредјује пласман такмичара на "Песми Евровизије", могу се добити одговори на многа питања и недоумице, али и препознати "наравоученија".

Још једно размимоилажење утисака:  стручни жири је у финалу најмање поена дао Русији (25), док се публици најмање допала песма Швајцарске (2 поена). Алексеј је завршио као 16. у укупном пласману, а Ана Росинели на последњем, 25. месту.

Детаљније о комбиновању гласова

Ако се нека земља не позиционира на комбинованој листи међу првих 10, (ако за њу није гласао жири или публика), не добија поене из државе која је гласала. То објашњава ситуацију у којој су неке земље, које су добиле доста поена од публике, а мало од жирија (или обрнуто), после обједињавања и комбиновања гласова обе групације - завршавале са малим бројем поена у коначном изразу - резултату.

Италијанска песма је, према резултатима гласања жирија, била победник, са 251 поеном, али је публика за песму гласала у вредности од само 99 поена (11. место). Укрштањем тих резултата, по усвојеном алгоритму и у поменутој пропорцији, симпатични Рафаел је морао да се задовољи  сребрном позицијом, са чак 32 поена мање од победника.

Очекује се да ће наредних дана ЕБУ објавити и све табеле са раздвојеним гласовима публике и жирија из свих земаља које су гласале током оба полуфинала и у финалу 56. "Песме  Евровизије".

"Задовољни смо, позитивни су резултати који се постижу применом алгоритма који детерминише начин гласања за најбољу песму. Пошто се овај систем не заснива само на гласовима жирија, сведоци смо изузетно узбудљиве атмосфере гласања. Та напетост и ишчекивање трају до последњих минута финалне вечери такмичења. Тако је било и овога пута", поручио је из седишта ЕБУ у Женеви, Јон Ола Санд, извршни супервизор "Песме Евровизије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво