Азербејџан победник "Песмe Евровизије"

Певачки дуо Ел и Ники вечерас су освојили историјску прву победу за Азејрбеџан на "Песми Евровизије". У евровизијском финалу у Арени "Диселдорф", у конкуренцији 25 земаља, представница Србије поп певачица Нина Радојичић са песмом "Чаробан" Кристине Ковач, освојила је 14. место са 85 бодова.

Азербејџанци Елдар Гасимов и Нигар Јемал освојили су за конкуренцију недостижних 221 бодова и донели својој земљи организацију "Песме Евровизије" 2012. године.

Други је Италијан Рафаел Гвалаци са 189, а трећи Швеђанин Ерик Саде са освојених 185 бодова.

У финалу "Еуросонга 2011" од извођача са простора бивше Југославије најбоље је прошао представник Босне и Херцеговине Дино Мерлин, освојивши шесто место са песмом на енглеском језику Love in Rewind.

Интересантно је да су ово двоје певача "спојени" у дует тек након националног избора у својој домовини, где су током супер финала делили прво место. Тек касније је организаторима "Евровизије" послата информација коју ће песму они заједно извести у Диселдорфу.

На конференцији за медије, која је уследила после проглашења, Ел и Ники су захвалили сународницима на подршци коју су им пружили, али и свима који су гласали за њих. Неколико новинара британских медија поставило је исто питање "Шта то издваја вашу песму од осталих?".

Ел и Ники : "Стварно волимо нашу песму, веровали смо у нас, у поруку коју песма носи. Љубав је најважнија, то је порука наше песме. Ово је велика прилика за нашу државу, шанса да нас Европа више упозна. Наша земља се географски налази пола у Европи, пола у Азији. Много смо поносни што смо нашом песмом освојили такву велику могућност, шансу за нашу земљу. Желимо да допринесемо уједињењу Европе, у толеранцији и разумевању. Мислимо да је публика то вечерас препознала и зато нас је подржала".

Ники је поверила новинарима да јој ова победа много значи и лично, јер до ове прилике није била певачица већ домаћица и мајка двоје деце. Сада јој се ипсунио сан из детињства, а уз то је и поносна што је донела прву евровизијску победу својој земљи иако тренутно живи у Лондону.

Новинари су победнике подсетили да они сами нису ни веровали у своју победу на првој прес конференцији, после првог полуфинала.

"Јесте, у праву сте. Били смо веома узбуђени и то је била прва потврда наше вере у песму коју изводимо. Ова, садашња, велика потврда нам је донела још више узбуђења али сада и много поноса што смо успели", рекао је Ники.

Јон Ола Санд, извршни супервизор појавио се на крају победничке конференције и донео позивницу делегацији Азербејџана за први састанак у Женеви, поводом договора око организације "Песме Евровизије". Уз позивницу, главни човек "Песме Евровизије" донео је победницима и - импресивну боцу шампањца! Победници су ипак одлучили да се прво фотографишу, а потом да славе.

Шеф победничке делегације захвалио се Евровизијском тиму и домаћинима на сјајној организацији и замолио - да се не љуте ако Азербејџану успе да организује бољу "Песму Евровизије" од овогодишње.

Интересантно је да су вечерашњи победници кући однели евровизијски трофеј - кристални  микрофон који је први пут промовисан 2008. године када је Србија била домаћин "Песме Евровизије".

Погледајте како су посетиоци нашег сајта прогнозирали Нинин пласман  

Број коментара 224

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво