13 земаља одабрало представнике

Белгија, Албанија, Бугарска, Украјина, Израел, Турска, Швајцарска, БиХ, Финска, Норвешка, Данска, Исланд и Холандија одабрале су своје представнике.

Остало је још 40 дана до истека рока за предају композиција. До сада је своје представнике одабрало 13 земаља, иако нису изабране песме за све њих. Већина земаља одабраће своје представнике и композиције током фебруара и марта, најкасније до 21. марта, јер се 22. марта у Ослу одржава састанак шефова делегација на којем ће жребом бити одређен редослед наступа земаља у оба полуфинала.

Осам од укупно 43 земље представило је до сада своје извођаче и песме са којима ће наступити на овогодишњем такмичењу „Песма Евровизије". То су: Албанија, Швајцарска, Босна и Херцеговина, Финска, Норвешка, Данска, Холандија и Исланд.

Осим њих, извођаче је до сада одабрало још 6 земаља: Белгија, Бугарска, Украјина, Израел и Турска. Песме које ће представници ових земаља извести биће познате током фебруара и марта.

За Велику Британију, као и за Србију, за сада су познати само композитори песме: Pete Waterman и Горан Бреговић.

Стручни жири националне телевизије Босне и Херцеговине одабрао је Вукашина Брајића да са песмом „Муња и гром" представи ту државу на „Песми Евровизије" ове године. Брајић ће песму премијерно извести 14. марта.

Вукашин Брајић је познат и као бивши члан "ОТ бенда", који се прошле године пласирао на високо друго место на националом фестивалу "Беовизија 2009."

Албанију ће представљати Juliana Pasha са песмом "Nuk Mundem Pa Ty".

То је одлучено гласовима стручног жирија на националном фестивалу на којем је учествовало 20 такмичара.

Ова певачица добро је позната албанској фестивалској публици - већ два пута се пласирала у финале националног такмичења и оба пута остварила је висок пласман: 2008. године освојила је треће, а прошле године друго место.

Швајцарски представник је Michael von der Heide који ће отпевати нумеру „Il Pleut de L'Or".

Њега је интерно одабрала швајцарска национална телевизија Swiss TV.

Песма је премијерно изведена 9. јануара на швајцарској телевизији.

Фински представник ове године биће женски састав „Kuunkuiskaajat" са песмом „Työlki Ellää".

У Финској су у јануару одржана чак 3 полуфинала након чега се 10 такмичара пласирало у финале у којем су, захваљујући гласовима публике, победиле „Kuunkuiskaajat".

Земљу домаћина, Норвешку, ове године ће представљати Didrik Solli-Tangen са песмом „My Heart Is Yours". У Ослу је одржано национално такмичење Melodi Grand Prix, а претходно су одржана три полуфинала у три града, као и „second chance round", на којима je одабранo осам песама које су се пласирале у финале. У суперфинале прошле су четири композиције а победник је одабран на основу гласања.

Данску ће представљати Chanée & N'evergreen са песмом „In A Moment Like This".

Победници фестивала Dansk Melodi Grand Prix освојили су највише гласова од свих 10 такмичара.

Након првог полуфинала, четири такмичара пласирала су се даље, да би у дуелу супер-финала победили Chanée & N'evergreen.

Представница Исланда биће Hera Bjork са песмом „Je Ne Sais Quoi".

Она је од 6 финалиста победила захваљујући гласовима публике.

Пре финалне вечери, одржана су и три полуфинала.

Избор представника у Холандији ове године подразумевао је да се прво одабере такмичарска композиција, док је извођач одабран накнадно на традиционалном фестивалу Nationaal Songfestival.

Удео у гласању подељен је на петине - четири члана жирија имала су по 20% учешћа у одлучивању, и 20% су утицали гласови публике.

На крају је за извођача песме „Ik ben verlifeld" одабрана седамнаестогодишња Sieneke. 

Следеће земље одабрале су извођаче који ће их представљати на Еуросонгу ове године, али још увек нису одабране песме које ће извести:

Белгију ће представљати Tom Dice, саопштила је белгијска национална телевизија на конференцији за медије.

Интерни избор представника заменио је дотадашњу десетогодишњу праксу избора представника путем фестивала са полуфиналима и финалом.

Том ће отпевати неколико песама и затим ће бити одабрана она са којом ће наступити у Ослу.

За Бугарску ће наступити Miro, одлучено је интерним путем у бугарској телевизији.

Представник те земље изабран је на основу мишљења већег броја стручњака, а јавности је одлука саопштена на конференцији за медије.

Миро ће извести пет песама на основу чега ће телевизијски гледаоци путем СМС гласања одабрати такмичарску композицију.

Украјинска радио-телевизија је на конференцији за штампу саопштила да ће представник те земље бити Vasyl Lazarovich.

Истом приликом, композитори и текстописци замољени су да пошаљу своје радове како би се касније одабрала и песма са којом ће наступити на Еуросонгу.

Израел је ове године за свог представника одабрао Harel Skaat.

Није први пут да израелска национална телевизија одабере за интерпретатора певача који је претходно наступио у шоу-програму Kokhav Nolad - нашој публици добро познати Боаз изабран је на исти начин.

Остаје још само да се одабере и одговарајућа песма.

Реп-рок састав „MaNga" представљаће Турску, одлучено је након дугих преговора и спекулација, што је званично саопштила турска телевизија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару