Читај ми!

Констракта вечерас наступа на Евросонгу – шта треба да знате о другом полуфиналу

У Торину се наставља Песма Евровизије. У вечерашњем, другом полуфиналу гледаоцима ће се представити 18 такмичара, међу којима и представница Србије Ана Ђурић Констракта, а најбољих десет обезбедиће учешће у финалној вечери у суботу. Директан пренос од 21 сат на РТС 1, РТС Свет, Радио Београду 1 и на платформи РТС Планета. Текстуални пренос на Интернет порталу РТС-а.

Ко се такмичи вечерас

У другом полуфиналу Песме Евровизије наступиће представници 18 држава учесница. Осим представнице Србије Ане Ђурић Констракте, вечерас наступају такмичари из Финске, Израела, Азербејџана, Грузије, Малте, Сан Марина, Аустралије, Кипра, Ирске, Северне Македоније, Естоније, Румуније, Пољске, Црне Горе, Белгије, Шведске и Чешке.

Где се такмичење одржава

Италија је, због прошлогодишње победе, трећи пут домаћин Песме Евровизије. За град који ће угостити такмичаре из 40 земаља изабран је Торино, прва престоница уједињене Италије и главни град покрајине Пијемонт.

Такмичење се одржава у „Пала Олимпико“, дворани која је била домаћин отварања Зимских олимпијских игара 2006. године, а од прошле године се ту одиграва и завршни турнир АТП мастерса у тенису.

Водитељи

Италијански јавни сервис РАИ одлучио је да Песму Евровизије у Торину воде позната италијанска певачица Лаура Паусини, водитељ Алесандро Кателан и светски познати певач Мика.

Лаура Паусини је један од најпознатијих италијанских извођача у свету. Освојила је Златни глобус, Греми и четири Латин греми награде, а њена песма Io si је била номинована за Оскара.

Алесандро Кателан је, као водитељ, већ 20 година на медијској сцени Италије. Међу најпознатијим забавним програмима које је водио издваја се италијанска верзија Икс фактора.

Либанско-британски певач Мика је, од свог хита Grace Kelly из 2007. године, уживао у каријери која није била ограничена ни уметнички ни географски.

Како се гласа

Финалисте ће заједно одабрати стручни жири и публика из 18 земаља које се такмиче у другом полуфиналу, али и из Шпаније, Немачке и Велике Британије, које су жребом извучене да гласају у другој такмичарској вечери.

Чланови жирија су гласали током синоћне генералне пробе, а гледаоци ће вечерас, након што све песме буду представљене, имати прилику да пошаљу своје гласове.

Може ли да се гласа из Србије

Пошто се представница Србије Ана Ђурић Констракта такмичи у вечерашњем полуфиналу, гледаоци у Србији могу да гласају за своје фаворите. Ипак, према правилима такмичења, не могу да гласају за представницу Србије.

Гледаоци у Србији могу да гласају тако што ће послати СМС са редним бројем извођача на број који ће бити приказан на екрану, када водитељи такмичења буду дали знак да је гласање почело.

За Констракту је могуће гласати из иностранства, а бројеве телефона на које можете послати свој глас сазнајте током преноса код емитера у земљи у којој гледате такмичење. 

Где може да се прати друго полуфинале

Вечерашње, друго полуфинале гледаоци у Србији ће моћи да прате на Првом програму РТС-а од 21 час. За дијаспору, обезбеђен је пренос на програму РТС Свет. Коментатор вечерашњег телевизијског преноса биће Душка Вучинић.

Пренос ће моћи да се слуша и на Првом програму Радио Београда. Слушаоце ће кроз евровизијски програм водити Катарина Епштајн и Николета Дојчиновић.

За све који не могу да прате радијски и телевизијски пренос, на Интернет порталу РТС-а из часа у час могу да читају текстуални пренос такмичарских вечери.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи