Праћење програма радија и телевизије Београд у 1967. години

У програмској политици Телевизије Београд у 1967. главни акценат је био на програмима за које је заинтересован највећи број ТВ гледалаца. Тежило се да се обезбеде услови за што потпуније информисање јавности о процесима које је покренула или актуелизирала друштвена реформа. Као један од важнијих циљева програмске политике истакнута је борба за квалитет схваћен у најширем смислу. Било је потребно задовољити неке нове потребе друштва и њихових ужих социјалних или националних структура.

У домену информисања јавности програм је имао задатак да ефикасно, користећи све облике ТВ новинарства прати и објашњава врло динамична и сложена кретања у друштву. Као синтеза разнородних емисија, политичко-информативни програм је искористио предност коју има телевизија као најмодерније средство масовног комуницирања.

Драмски репертоар се формирао као јединство неколико тенденција и литерарно-драмских система. У својој основној концепцији он спаја класичну драматургију са светом савремених драма. Политика драмске редакције показала је изузетно ангажовање у смислу подстицања стваралаштва у области ТВ драматургије. Циклус Седам Хамлета и увођење Мале сцене тематски су употпунили драмски репертоар.

Дечји програм је наставио да развија ону концепцију која подстиче радозналост, задовoљава психолошку потребу најмлађих за акцијом и идентификовањем, оплемењује културу говора, и открива нова сазнања.

У области хумора и забаве доминирала је тежња да се показују такви садржаји који на гледаоце делују не само као фактор релаксације, забаве и разоноде, већ и као фактор повећавања ефикасности друштвених веза и општих комуникација и критике одређеног друштвеног менталитета.

Филмски програм је био усредсређен на одржавање достигнутог квалитета у репертоару. Посебно треба споменути серију Летови који се памте, која је означила почетак реализовања наших амбиција на плану производње серијског играног филма.

Концепција образовног програма је полазила од идеје да се гледаоцима не преносе знања, већ да се сами укључе у откривању нових сазнања. ТВ емисије образовног програма постале су на тај начин својеврстан подстицај за буђење радозналости и откривање нових појава и процеса.

Истраживање које је Служба студија програма РТБ-а (садашњи Центар РТС-а за истраживање јавног мњења програма и аудиторијума)  спровела  маја 1967. године имала је за циљ да утврди како слушаоци и гледаоци вреднују програме Радио-телевизије Београд. У табелама које следе дати су подаци о укупном радијском и телевизијском аудиторијуму у 1967, најслушаније емисије Првог програма Радио Београда и најгледаније емисије Телевизије Београд у 1967. години у Србији.

Табела 1 Праћење програма радија и телевизије у 1967.

Табела 2. Најслушаније емисије Првог програма Радио Београда у 1967.

Табела 3. Најгледаније емисије Телевизије Београд у 1967.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво