Прва анкета о Радио Приштини из 1954. године

У обимној документацији Центра за истраживање јавног мњења, програма и аудиторијума чува се и прва анкета која је спроведена на теритотији Косова и Метохије.

Од 4.972 радио претплатника, колико их је било пријављено на територији Косова и Метохије, анкетом је обухваћено 2.092 претплатника и то: радника и занатлија 612, службеника 501, пољопривредника 81, просветних радника 189, партијских радника 47, домаћица 103, трговаца 29, пензионера 48, осталих професија 405 и установа и предузећа 76. Према националној припадности, на анкету је одговорило 154 Срба, 128 Албанаца, 48 Црногораца, 48 Хрвата, 46 Турака, 14 Македонаца, 2 Мађара и двоје осталих националности.

Анкетирани слушаоци дали су одговоре на следећа питања:

  • Како чујете нашу станицу?
  • У које време предлажете да дајемо Радио-дневник?
  • Шта мислите о овој емисији?
  • У које време предлажете да дајемо емисије за децу?
  • Шта нам предлажете за побољшање квалитета емисија за децу?
  • Да ли вам одговарају емисије за мајке и домаћице по садржају ,дану и времену емитовања?
  • Да ли одговарају дани субота и недеља, у време од 17 до 17.30 за емисију за село?
  • Шта мислите о садржају емисија за село?
  • Да ли да поваћамо број емисија за село, у које дане и време?
  • Шта мислите о осталим нашим говорним емисијама?
  • Које емисије највише слушате?
  • Какво је ваше мишљење о емисијама народне музике и шта предлажете за њихово побољшање?
  • На програму су емисије музика (озбиљна, забавна, народна) по жељи слушалаца. Шта мислите о квалитету ових емисија?
  • Наведите неколико жеља за музичке емисије по жељи слушалаца.
  • На програму имамо музичке емисије са коментарима (комплетне опере, циклусне емисије о животу и стварању композитора и концерте) - шта мислите о овим емисијама?
  • У које време највише слушате радио-програме?
  • Наш програм сада траје од 6.00 до 7.30 и од 13.00 до 22.40 часова. Да ли да повећамо или смањимо трајање програма и у које време?

Истраживањем је добијена слика о томе колико су слушане поједине емисије, а истовремено и мишљење у које време су слушаоци најчешће пратили радио програм.

Највише су биле слушане емисије „Радио дневник" 127 слушалаца, "Из науке и технике"57, "Вести" 91, емисија „За мајке и домаћице"  26 и емисије за децу и село су имале високу слушаност.

Већина испитаника је била задовољна емисијама, када су питању дечије емисије било је предлога да се уведе читање бајки и басни где би извођачи били деца,а што се тиче емисија за село жеља слушалаца је била да се у овој емисији уведе део под насловом "Село нам одговара" где би практичне савете давали агрономи и пољопривредни техничари.

Наравно, најрадије је био слушан музички програм. Да су емисије добре, одговорило је 145 слушалаца, док је 46 било мишљења да су емисије слабе.

Радио програм код својих кућа, анкетирани слушаоци пратили су најчешће по подне од 17 до 19 часова, 176 слушалаца, за јутарњи програм од 5 до7, определило се 166, а за вечерњи од 21 до 23 часа, само 32 слушаоца.

Слушаоци су за рубрику примедбе и предлози послали 250 одговора и предложили више од 20 нових емисија. Наводимо неколико најинтересантнијих имена предложених емисија: Људи и догађаји, Весело по подне, Спортски мозаик, Из наших школа, Радио нам одговара, Упознајмо стране земље, Нови прописи са коментарима, Из разних уметности  итд.

На крају извештаја се закључује да је анкета потпуно успела, посебно ако се има у виду да је прва која је спроведена на простору Косова и Метохије. У извештају се још констатује да се слушаоци нису одазвали у већем броју из простог разлога јер су били револтирани честим прекидима програма услед нестанка струје, па су се опредељивали за слушање других радио станица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво