Ноћ музеја у РТС-у

Поводом Светског дана музеја, у суботу 18. маја, одржава се манифестација "Ноћ музеја" у великом броју држава Европе, а РТС-а ће као и до сада у директном преносу приказати широком аудиторијуму како се одвија ходољубље по музејима у Србији.

Садржај директног преноса подразумева директна укључења наших дописника из 13 градова Србије, укључења на многобројне београдске локације музеја и институција културе, телефонска јављања из Париза, Рима и Атине, прилози из Бања Луке и Подгорице, као и све оно што се дешава у нашој кући, у Радио-Београду у Хиландарској 2 и Телевизији у Таковској 10. Значајан део посвећен је обележавању 1700 година хришћанства и догађајима који се одвијају те ноћи у Виминацијуму и Нишу.

У самој згради Телевизије организован је богат програм. Посетиоци ће, у дужини од једног километра, проћи кроз три зграде производно емисионог центра РТС-а, од улаза у Таковској 10 до излаза у Абердаревој 1. Између осталог, видеће две изложбе у галеријским просторима РТС-а , посетити Музејски депо у којем се чува Збирка техничких уређаја будућег Музеја телевизије, затим ће, у Режији Студија X, моћи да посматрају како се врши директан пренос у којем се већ и сами налазе, одмараће се у атријуму уз "Уличне свираче" Сандре Милошевић, а на излазу, на платоу испред Абердареве 1, чекаће их: од 18:15 до 19:00 Хор "Колибри", диригент Љиљана Ранђеловић и Дечји хор РТС-а, диригент Снежана Деспотовић, од 19:15 до 20:00 Хор РТС-а, диригент маестро Бојан Суђић,од 20:15 до 21:00 Биг бенд РТС-а, вокални солиста Александра Бијелић-Алексијевић, диригент Иван Илић.

Посетиоци ће у згради РТС-а имати прилике да уживају у поставкама две изложбе: Нова српска апстракција у Холу РТС-а : слике, скулптуре, графике и фотографије 32 уметника из целе Србије у Холу РТС-а. Избор радова је сачинио др Милија Белић, сликар, вајар, писац, доктор наука уметности париског универзитета, али пре свега човек добре воље одлучнан у намери да представи српску апстрактну уметност на Париском салону ове јесени, најпознатијем салону апстрактне уметности у свету.

Галерија РТС-а пружа прилику да се погледа изложба дела Радомира Дамњановића-Дамњана под називом „Дамњан - емоционална и извођачка сабраност". Поставком су обухваћени рани радови Радомира Дамњановића Дамњана, већином уља на платну, настала у периоду између 1954. и 1959. године. Реч је о 21 слици, од „Мртве природе с белим луком" (1954) до „Асоцијације потонулог града" (1959), из Поклон-збирке Драгослава Дамњановића и Легата др Јакова Смодлаке, који су део фундуса београдског Народног музеја, затим, из Јеврејског историјског музеја у Београду, као и из више приватних колекција. Аутор поставке и текста у каталогу је историчар уметности, виши музејски саветник, Љубица Миљковић.

У реализацију су укључени, уредници, новинари, репортери, водитељи из готово свих редакција, дописници из свих градова Србије и из иностранства, спољни сарадници, више производних екипа и покренута је завидна техника за обављање овог трочасовног директног преноса.

Посетиоци Телевизије у непосредном контакту, као и они поред својих телевизора у живом преносу препознаће многа позната ТВ лица из програма РТС-а, али и две нове младе особе на необичном задатку посматрача са стручним и критичким коментарима, филолога Александру Нинковић-Ташић, потпредседницу Образовно-научног друштва "Михајло Пупин" и музеолога Александра Протића, председавајућег УНЕСКО клуба на Сорбони. Водитељ је Ненад Ј. Ристић, редитељ Веселин Грозданић, уредник Бојана Андрић. Директан пренос може да се прати на РТС 2 и РТС Дигитал од 17.45 до 21.00. На Сателитском програму од 17.45 до 19.25

                                      Овде можете погледати/преузети каталог

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару