Читај ми!

"Тигрова жена" на српском

Роман “Тигрова жена” Тее Обрехт, књижевнице из Београда која живи и ради у Америци, појавиће се у српским књижарама 1. септембра. Теа Обрехт је добитница награде “Оринџ” за најбоље женско перо 2011.

Роман Тигрова жена Тее Обрехт, књижевнице из Београда која живи и ради у Америци, појавиће се у књижарама широм Србије 1. септембра, у преводу Дубравке Срећковић. Издавачка кућа "Лагуна" је у априлу откупила ексклузивна права за објављивање књиге добитнице награде "Оринџ" за најбоље женско перо 2011. 

 

Ауторка је рођена као Теа Барјактаревић 1985. у Београду. Након почетка рата у бившој Југославији њена породица се сели прво на Кипар, затим у Египат, да би 1997. емигрирали у САД. Студирала је на Универзитету Јужна Калифорнија, а диплому из креативног писања стекла на Универзитету "Корнел".

Међу узоре убраја Иву Андрића, Ернеста Хемингвеја и Габријела Гарсију Маркеса, који су сви били врсни приповедачи. Критичари посебно хвале њену способност да на енглеском језику верно прикаже културе које су Американцима врло далеке, па је чак називају и балканским Сингером.

Роман Тигрова жена смештен је у неименовану балканску државу у којој глувонема девојчица успоставља необично пријатељство са тигром који је побегао из зоолошког врта.

Према речима Тее Обрехт, "то је породична сага, која се дешава у измишљеној провинцији на Балкану".

"Прича је о женском наратору и њеном односу са дедом, који је лекар. То је сага о лекарима и њиховом односу према смрти кроз све ратове који су погађали Балкан", истакла је ауторка.

Роман "Тигрова жена" је преведена на више од тридесет језика. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи