Промоција књиге "Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“

Издавачке куће „Обележја плус“ из Београда и Фондација „Браћа Карић“ су уз благослов патријарха српског Порфирија објавиле капитално књижевно дело под насловом „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“ аутора проф. Драгослава Ћетковића, истакнутог српског књижевника и културног посленика са Косова и Метохије. У књизи су и биографије реномираних личности са Косова и Метохије које деценијама живе и стварају у иностранству. У Малој сали Коларчеве задужбине, 3. октобра у 18 сати, одржаће се промоција књиге уз пригодан уметнички програм који ће водити Јасмина Стоиљковић, првакиња Народног позоришта у Приштини.

Ова књига по обиму и садржају има више од седам стотина биографских јединица и више од две стотине педесет фотографија које представљају српско културно наслеђе на Косову и Метохији и значајне историјске тренутке за српски народ, од Средњег века до савременог доба. Књига „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“ објављена је као наставак прве истоимене књиге, која је промовисана 2018. године, а чији је садржај потпуно познат јавности.

У књизи су представљене биографије бројних Срба који су својим животом, радом и несебичним доприносом јужној покрајини обележили време у којем су живели. Биографије су студиозно прикупљане и обрађиване, а међу њима се претежно налазе и имена знаменитих личности које су се апсолутно истакле у својим професијама. Тако су поред знаменитих грађана Косова и Метохије, сврстани и црквени достојанственици, академици, професори, учитељи, лекари, инжењери, привредници, књижевници, културни и спортски ствараоци и сви они који су својим резултатима и делатношћу обележили време.

„Желели смо овом књигом да још једном допринесемо очувању угледних грађана Косова и Метохије од заборава, али и истакнемо грађане минулих 20 година 21. века с обзиром на то да у овом тренутку живе, раде и поштено стварају у актуелним околностима. Тако смо успели да забележимо биографије младих људи чији резултати се вреднују у друштву и оних људи који нису са Косова и Метохије, али чији доприноси су од огромног значаја за Републику Србију. Књига је обогаћена бројним фотографијама које читаоцу пружају комплетно сагледавање природних лепота, српских православних манастира и цркава, споменика природе и културе, српских културних институција, српске традиционалне ношње, обичаја и др", изјавио је Никола Радановић уредник издања и додао: „Многи биографски и историјски подаци садржани у овом делу, биће драгоцени за сваког истраживача, историчара, аналитичара, културолога. Захваљујем Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију на благослову и Фондацији „Браћа Карић“ на свесрдној сарадњи и свима онима који су се несебично потрудили да ова књига угледа светлост дана.“

До данашњих дана Издавачка делатност „Обележја плус“, објавила је више од три стотине књига различитих садржаја и радова распоређених у седам библиотека. Ова кућа у оквиру новоформиране библиотеке „Косовско-метохијска обележја“ је објавила шест књига са садржајем који је конципиран као биографски лексикон.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи