Читај ми!

Пракса успешно реализована

Министарство вера и дијаспоре и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), партнери на пројекту “Упознај државу Србију”, након успешне реализације, организовали су свечаност за учеснике и организаторе тог пројекта.

Министарство вера и дијаспоре и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), партнери на пројекту "Упознај државу Србију", организовали су свечаност поводом завршетка двонедљне кампање која је реализована у осамнаест српских општина и градова.

Вукман Кривокућа, помоћник министра вера и дијаспоре, навео је у седишту министарства да је реализација пројекта била упешна, односно да се деветнаест младих, образованих студената упознало са радом и проблемима у функционисању локалних самоуправа.

"Главни циљ пројекта", подсетио је Кривокућа, "био је упознавање српских студената, који се налазе на основним студијама. Министарство је пројекат реализовало и прошле године и надамо се да ћемо већ следеће године угостити већи број полазника који ће своја искуства пренети колегама у свету", додао је Кривокућа.

Интелектуална дијаспора, сматра он, предстваља велики потенцијал за развој и напредак Србије на путу ка Европској унији постдипломским студијама у Италији, Француској, Немачкој, САД, Канади и Словачкој, са праксом у локалним самоуправама Крагујевца, Сомбора, Чачка, Апатина, Неготина, Пожаревца, Врања...

"Двонедељна пракса ових кадрова може бити од велике помоћи општинама у припреми информација за стране инвенститоре свих профила. Идеја је реализована до краја и према очекивањима."

"Уједно, овакви пројекти су и путоказ младима да се врате у земљу и подстакну рад локалних самоуправа и побољшају идејама нашу економску ситуацију", казао је помоћник министра коме су студенти уручили завршни извештај о пројекту реализованом широм Србије.

Из дружења и праксе српских студената из дијаспоре произашао је и предлог новог пројекта "Млади амбасадори у дијаспори" који је, прецизирао је Кривокућа, замишљен да се спроведе кроз две кључне тачке - стварање Интернет портала са карактеристичним информацијама о тој средини, односно стварање услова за промовисање инвестиционих прилика у Србији које би млади амбасадори из дијаспоре представљали у земљама где живе.

Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕД-а, оценила је пројекат "значајним" и пожелела да буде настављен и омасовљен наредних година.

"Студенти су у завршном извештају дали бројне конструктивне предлоге, а међу главним проблемима локалних самоуправа кроз праксу су препознали недостатак финансијских средстава за реализацију пројеката и недовољну упознатост са приликама за финансирање које нуде стране компаније и фондације", навела је Јовановићева.

Свечаности су, поред представника Министарства, НАЛЕД-а, њихових партнера и студента из дијаспоре, којима су уручене потврде о пракси, присуствовали и представници локалних самоуправа - добитници захвалница за учествовање у пројекту "Упознај државу Србију".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи