Каталог српских организација у свету

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре најавио је израду каталога који ће обухватити попис свих удружења, клубова, црквено-просветних организација и културно-уметничких друштава у свету која окупљају српски народ.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре најавио је да ће се израдом каталога српских организација у свету, који ће обухватити више од хиљаду удружења Срба, први пут наћи попис свих удружења, клубова, црквено-просветних организација и културно-уметничких друштава, које окупљају српски народ.

Израда каталога српских клубова, који је један од најважнијих пројеката Министарства, допринеће повезаности Срба унутар држава у којима живе, међусобно, као и са матицом, јер су они језгро окупљања Срба у расејању, истакао је Срећковић.

Он је нагласио да везе са матичном државом, али и међусобно, Срби из расејања остварују у више од хиљаду удружења, клубова, црквених општина и културно-уметничких друштава.

Према његовим речима, највише организација је у региону и европским земљама, а најмање у Латинској Америци и Африци, док је најмлђја српска заједница основана прошле године у Кини и окупља 3.000 Срба из целе Азије.

Министар је напомнуо да су недавно формирана и удружења Срба у Бугарској, Ирској и на Исланду.

"То је место где се негују наши обичаји, прослављају славе и празници, говори српски језик и слуша музика родног краја. Зато је важно да све српске организације имамо обједињене на једном месту. То је још један од начина на који Министарство вера и дијаспоре ради на очувању српске културе и особености", истакао је Срећковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи