Читај ми!

“Чувар светих хумки“ у Македонији

Промоција књиге Миша Вујовића „Чувар светих хумки”, биће одржана 24. августа у Старом Нагоричану, а сутрадан у Културно-информативном центру Спона у Скопљу.

Књига Миша Вујовића Чувар светих хумки, биће представљена 24. августа у Старом Нагоричану, а сутрадан у 20.00 у Културно-информативном центру "Спона" у Скопљу.

О књизи ће, у "Спони" у Скопљу, говорити, поред самог аутора и Милутин Станчић. Биће речи и о значају издања Националне ревије - Србија, чији је уредник Вујовић. Говориће се између осталог о лепшој страни матице и упознавању странаца, али и самих Срба који мало знају о својој земљи.

На промоцији у Скопљу стихове из поезије Милутина Бојића говориће глумица Драгана Боснић Миленковска, а чланице руске вокалне групе "Чајка", отпеваће песму Тамо далеко.

Књига Чувар светих хумки награђена је признањем "Моштаница" на 15. Међународном сајму књига у Београду за издавачки подухват године.

Награђена књига, и пратећи документарни филм, рађени су поводом обележавања 90 година од пробоја Солунског фронта. Главни јунак је Ђорђе Михаиловић, који је више од шест деценија чувар на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну и представља неку врсту чувара сећања. Са невероватном монашком преданошћу чува сећање и успомену на ратнике сељаке, "дивове" који су били у центру светске јавности, због невероватне снаге "да у опанцима, прсима јуришају у своју отаџбину".

Новинар и публициста, Мишо Вујовић, рођен је 1964. године у Никшићу. Објавио је неколико стотина чланака, репортажа, путописа... Извештавао са ратом захваћених простора у рушевинама „друге Југославије", од Републике Српске Крајине до Косова и Метохије. Оснивач је Мисије, касније Задужбине Манастира Хиландара у Београду, на чијем је челу провео три године. Оснивач је „Принцип Преса" и престижног часописа Србија - Национална ревија.

За новинарски рад вишеструко је награђиван. Добитник је и „Златне значке" Културно-просветне заједнице Србије 2009, за несебичан, предан и дуготрајан допринос ширењу културних вредности.

Вујовић је објавио - Осам векова српске душе (публикација о манастиру Хиландару, два издања, 1997. и 1998), Црња и Гора (два издања, 2003. и 2004), Масакрирање истине (четири издања, 2002, 2003, 2005), Massacre of truth (2002), Господар глади (2006).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи