Читај ми!

Мање азиланата из Србије

Немачки Савезни завод за миграцију и избеглице објавио је најновије податке о азилантима који показују очигледно смањење броја азиланата из Србије. Разлог је, највероватније, укидање финансијске помоћи за повратак одбијених азиланата.

У Немачкој су прошлог месеца 82 грађанина Србије затражила политички азил. Према подацима Савезног завода за миграцију и избеглице које је објавило Савезно министарство унутрашњих послова у Берлину, у јулу је 3.439 странаца затражило азил у Немачкој, што је у односу на исти месец 2010. пораст од 5,2 одсто.

Број грађана Србије који у Немачкој траже азил стално опада од почетка ове године. Док их је у децембру 2010. било 711, у марту ове године је 334 држављана Србије затражило азил, у јуну већ само 91, а прошлог месеца 82.

Иначе, највише азиланата дошло је прошлог месеца из Авганистана (693), Ирака (497) и Ирана (279), потом из Сирије, Пакистана, Русије и Турске. Подаци за првих седам месеци ове године показују да је највећи број нових азиланата из Авганистана (4.597), Ирака (3.403) и Србије (1.764). На деветом и десетом месту листе су Косово (751) и Македонија (602).

Од јула до краја децембра прошле године, из Србије је у Немачку дошло чак 4.240 нових азиланата. Број азиланата из Србије почео је видно да се смањује пошто су немачке власти у октобру 2010. за држављане Србије укинуле финансијску помоћ за одбијене азиланте који пристану да се добровољно врате у домовину. Тада је процењено да је сума од 600 евра, колико помоћ за добровољне повратнике износи, кључни разлог за повећани број придошлица из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи