Читај ми!

Аустралијска смотра српског фолклора

Двадесет пета смотра српског фолклора одржана је 7. августа у српском центру "Бонириг" крај Сиднеја. Манифестација српске песме и игре окупила је омладину српске националности из целе Аустралије.

У српском клубу "Бонириг", једном од највећих у дијаспори, одржан је 25. Фестивал српског фолклора. Учествовало је преко хиљаду девојака и младића из целе Аустралије. Смотру су отворили владика Иринеј, епископ аустралијско-новозеландски, и Миодраг Јакшић, државни секретар у Министарству вера и дијаспоре, које је испред Владе Србије покровитељ те традицоналне манифестације.

„Знамо колико је тешко сачувати идентитет и културу. То је теже што је даљина већа, а ови људи су то успели и сви можемо са задовољством да констатуејмо да су заслужили честитке", изјавила је за РТС Сателит Неда Малетић, амбасадорка Србије у Аустралији истичући савршену организацију и континуитет смотре фолклора.

Масовност манифестације и њен значај истакао је у изјави за наш програм и епископ Иринеј који је похвалио истрајност српске омладине која је на смотру пристигла из свих делова Аустралије да  своју традицију, српску песму и игру сачува од заборава.

Миодраг Јакшић из Министарства за дијаспору рекао је да су такви догађаји добра прилика да се кроз дружење, песму и игру, стекне увид у проблеме и отворена питања која траже заједничке одговоре.

„Мислим да са оваквих скупова увек можемо црпети нову енергију и нове знакове и нове путеве куда треба водити државу и какву политику према дијаспори треба да градимо. Необично је важно што смо на једном месту видели представнике свих клубова и што смо у директном разговору са њима дошли до неких будућих тема и до разрешавања неких можда још увек спорних питања која постоје у односима дијаспоре и матице", рекао је Јакшић.

Гости из Србије била су културно-уметничка друштва "Краљевачка ризница" у Краљеву и "Градац" у Ваљеву, што је према речима Наташе Тамбурић, председника организационог одбора фестивала, домаћинима представљало посебну част.

Поред културно-уметничких друштава из Србије и чак девет група фолклорног ансамбла у Бониригу, учешће на овогодишњој смотри пријавиле су фолклорне групе из црквено-школских општина: "Свети Георгије" у Кабрамати, "Свети Сава" у Монавејлу, "Свети Сава" у Флемингтону, "Свети Јован Крститељ" у Вулонгонгу, "Свети Јован Крститељ" у Дапту, "Свети Никола" у Вајколу, "Свети Стефан" у Кизбороу, "Свети Сава" у Гринзбороу, "Свети Сава" у Вудвил Парку, "Свети Сава" у Фареру, Српски културни клуб "Свети Сава" у Хокстон Парку, Српска народна одбрана Сиднеј, Удружење краљевске војске "Дража Михаиловић" у Гренвилу, Удружење Срба Славоније у Сиднеју, Српско-аустралијски центар "Бризбејн" и Културно-уметничко друштво "Коло Лара" (Викторија).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи