Читај ми!

Одлука о мањинама пред Стразбуром?

Исхитрена одлука Уставног суда Републике Хрватске да укине досадашњу Одредбу Уставног закона о правима националних мањина када је реч о додатном праву гласа, изазвала је веома оштре полемике у јавности па и најаве да би све могло да доспе и до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Прошле недеље Уставни суд Републике Хрватске једногласно је одлучио да је уставно-правно неприхватљива одредба по којој се мањинама којих у Хрватској има више од 1,5%, дакле Србима, унапред гарантују најмање три представничка места у парламенту (Сабору) на темељу општег бирачког права. Одлука Суда је да се на предстојећим парламентарним изборима у децембру ове године не примењује досадашња одредба о двоструком праву гласа за мањине којих у Хрватској има двадесет две.

Према речима Фуриа Радина, саборског заступника, који је представник италијанске мањине „недопустиво је мењати правила у изборној години и то свега четири месеца пред изборе".

У изјави за Сателитски програм РТС-а Радин истиче да је одлука Уставног суда прилично неразумљива и да ће се они обратити релевантним европским институцијама, пре свега Суду у Стразбуру за тумачење ове, како је сам оквалификовао, „чудне и неразумљиве одлуке".

Подсећајући да је већ обавестио италијанског председника Ђорђа Наполитана, Радин најављује да ће о свему овоме бити и информисане и све друге релевантне европске земље и да ће тражити њихову подршку.

Сличне осуде спорне одлуке Уставног суда стижу и од Александра Толнауера, председника Савјета за националне мањине Владе Републике Хрватске који је, говорећи за Сателитски програм РТС-а упозорио на више пропуста ове највише судске установе у Хрватској. Осим што је одлука несрећно донесена тек неколико месеци пред изборе, Толнауер упозорава да је она довела и сам Сабор у готово немогућу ситуацију да мора у веома кратком року да одлучује о тој теми.

Одлука Уставног суда, иако је легитимна и као таква мора да се поштује, она ипак, по Толнауеру отвара многа осетљива питања око мањина, али и доноси низ нејасноћа које се морају разјаснити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи