Читај ми!

Београд и Сиднеј "посестриме"?

Иницијатива аустралијских Срба да се градови Сиднеј и Београд побратиме, ускоро би могла да се реализује.

Никола Лалић, градоначелник Ферфилда, и Александар Ћупић, лидер Српског центра Бонириг у Сиднеју, послали су писмо Драгану Ђиласу, градоначелнику Београда са предлогом да се два града "посестриме", како то Аустралијанци кажу.

Градоначелник Ферфилда у Сиднеју Никола-Ник Лалић, Аустралијанац српског порекла, пети је Србин који се налази на челу једне општине у дијаспори, али једини који је и посланик у парламенту аустралијске државе Нови Јужни Велс.

"Захваљујући мојим Србима, којих има око 9.000 у општини Ферфилд, ја сам као кандидат Радничке класе два пута побеђивао на изборима за градоначелника и посланика. Рођен сам као дете емиграната у Египту 1945. године и овде у Аустралији завршио школу за електричара, упустио се у политику и постао градоначелник", каже господин Лалић.

Идеју првог човека Ферфилда подржава и Александар Ћупић, председник Српског центра Бонириг и Јован Павасовић, потпредседник.

Српска заједница у овом делу света је организована и јака, Српска православна црква на Петом континенту има 47 храмова и парохија са око 60 свештеника. Има и двадесет српских организација, од којих је најактивнија Српска народна одбрана.

Први Срби су се на Пети континент доселили на почетку 20. века, а последња велика сеоба је завршена пре пет година. Аустралија је примила велики број избеглица, које су дошле у западне сиднејске општине Ливерпул, Фирфилд и друга околна места. У Аустралији, према последњем попису, има 96.000 Срба, а у Сиднеју живи преко 36.000 Срба, који су сконцентрисани у западним деловима града и општинама Александрија, Ферфилд и Ливерпул. У Ливерпулу живи велики број Срба, тако да многи други дошљаци, Вијетнамци и Корејци, па и неки Аустралијанци у својим продавницама и клиникама говоре српски.

Из Ливерпула су потекле и две данас познате аустралијске и холивудске глумице, српског порекла, Валентина и Бојана Новаковић коју су Срби упознали у филму Шишање који је премијеру имао управо у Сиднеју, а потом и у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи