Читај ми!

Очување културног наслеђа Срба у Хрватској

У Хрватској је одржана највећа смотра српског културног стваралаштва „Сусрети на Банији“.

Највећа смотра српског културног стваралаштва у Хрватској "Сусрети на Банији", која је девети пут одржана у Малом Грацу, повратничком селу јужно од Глине, била је прилика и за представљање гостију из Србије.

Наступиле су певачке групе "Црнућанке" из Горњег Милановца, најстарија у Србији и женска певачка група Културно-уметничког друштва "Зора" у Крагујевцу.

И поред кише која је одгодила почетак смотре, наступе дванаест фолклорних и певачких ансамбала из Србије, али и пододбора "Просвјете" из целе земље, као и такмичење за најлепшу ношњу, пратило је преко хиљаду људи, како мештани тог и околних села, тако и они који живе у другим градовима, па и другим земљама, а пореклом су из тог краја.

У публици је био и Милан Бакшић, градоначелник Глине, који је нагласио значај манифестације за очување културне баштине, али и за сарадњу међу националним заједницама.

Питање одржавања богатства културних разноликости истакао је у свом говору и Зоран Васић, изасланик жупанице Марине Ловрић-Мерцл.

"У девет година смотра у Малом Грацу постала је велика манифестација чије значење превазилази глински крај и Банију", рекао је Чедомир Вишњић, председник "Просвјете".

"Манифестација којој смо присуствовали била је прелепа и драго ми је да смо и ове године имали прилику да се представимо ми из Крагујевца, али да дођу и наши пријетељи из Горњег Милановца", рекао је Срђан Матовић, члан Градског већа Крагујевца.

"Наш долазак је био квалитетно припремљен, а културно-уметничка друштва "Зора" и "Црнућанка" представили су се на прави начин. Сви који сада живе на Банији чули су како лепо о Банији певају они који сада живе у Србији, али и они који нису пореклом одавде", рекао је Матовић, изразивши очекивање да ће Крагујевчани, а можда и културни активисти других места из Србије, долазити и наредних година.

Чак 21 пар у народним ношњама такмичио се за признања у категоријама за најлепшу изворну, најлепшу реконструисану и најлепше ношену ношњу, које је оцењивао стручни жири.

Признања за најлепшу реконструисану народну ношњу добили су чланови ансамбла у Вуковару са сремском народном ношњом, чланови глинског пензионерског КУД "Трећа срећа" који су се представили хрватском ношњом из Глине и села северно од ње, као и домаћини који су се представили ношњом из Малог Граца.

Пар чланова "Црнућанке", Олга Красојевић и Мирослав Радојевић, који се представио шумадијском народном ношњом, добио је признање за најлепше ношену ношњу, док је награда на најбољу оригиналну ношњу отишла у Бијело Брдо код Осијека.

Задовољство одржаном манифестацијом изразила је и организаторка Милица Санковић из пододбора "Просвјете" у Малом Грацу, рекавши да су задовољили и одзив и квалитет извођача, али и озбиљност коју су показали такмичари за најлепшу народну ношњу.

"Драго ми је да су и ове године дошли бројни гости из Србије, како на фолклорну смотру, тако и на турнир у малом фудбалу", рекла је она, подсетивши да су ови сусрети многима прилика и повод да обиђу село из кога су отишли. И она је нагласила изврсну сарадњу с Крагујевчанима, додавши да је њихов пододбор био њихов гост и учествовао на манифестацијама по Шумадији, представљајући банијску традицију.

Победник турнира на коме је било осам екипа била је екипа из суседног села Бански Грабовац, док је другопласирана била београдска екипа "Браћа Рајковић", а трећи екипа Крњака, места близу Карловца, познатог по великом броју снаша из Србије које су млади Крњачани довели са собом кад су се вратили из избеглиштва у ком су били од "Олује".

У Србију су отишла и признања за фер-плеј ("Банија" у Батајници) и за најстаријег играча-Михајло Миладиновић из београдске екипе "Дача Шаш".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи