Краљевски пријем за Хиландар

Принц Чaрлс приредио је пријем за обнову Хиландара на краљевском имању Хајгроу у Великој Британији, саопштено је на интернет страници Српске православне цркве. Принц Чарлс је изразио наду да ће ускоро поново посетити Свету Гору.

Добротворни пријем посвећен обнови Хиландара од последица пожара 2004. године део је акције "Chilandar Appeal" Друштва пријатеља Хиландара из Велике Британије. На пријему одржаном у четвртак прошле недеље било је присутно око 100 званица из Велике Британије, Европе и САД, међу њима и десетак припадника српске дијаспоре.

Делагацију манастира чинили су игуман манастира Хиландара архимандрит Методије, јеромонах Исаија Хиландарац, монах Ромило Хиландарац и директор Задужбине Хиландара, Миливој Ранђић. Присутан је био проф. др Владета Јанковић, амбасадор Србије у Ватикану, као и Бранимир Филиповић, отправник послова амбасаде Србије у Великој Британији.

На сајту Српске православне цркве се такође наводи да је у разговору са игуманом Методијем током добротворног пријема, принц Чарлс изразио наду да ће ускоро моћи поново да посети Свету Гору и Хиландар. Игуман Методије је свом домаћину поклонио графику Хиландара, рад непознатог аутора из Москве из 1757. године.

Приход је намењен опремању радионице за конзервацију икона и рукописа по којима је Хиландар познат у свету и који представљају један од најзначајнијих делова његове ризнице.

 

У току пријема принц Чарлс се посебно задржао у разговору са игуманом манастира Хиландара архимандритом Методијем. Заинтересован за бројне детаље у вези са радовима принц је потврдио да прати ток oбнове и изразио задовољство што се она одвија према плану. Игуман Методије је представио последње активности на oбнови Великог конака изражавајући наду да ће бити довољно средстава и енергије да његово Западно крило буде довршено до краја године. Просторије за конзервацију предвиђене су у Западном крилу, а помоћ која се у трећој акцији принца од Велса и британског Друштва пријатеља Свете Горе буде прикупила усмериће се за опремање ових важних јединица.

Кроз пројекат за помоћ Хиландару "Chilandar Appeal", новцем са сличног пријема 2004. је подигнута нова пекара ван хиландарских зидина пошто је стара потпуно уништена у пожару. На добротворном пријему 2008, прикупљен новац за опремање манастирске библиотеке. Принц Чарлс је Хиландар посетио пре пожара, 12. септембра 2003, а после пожара 2004. упутио је писмо подршке братству манастира Хиландар. Чарлсов отац, војвода од Единбурга, члан је грчке краљевске породице, пореклом православац, рођен на Крфу, па је на свог сина пренео љубав према православној духовности и уметности.

Председник друштва пријатеља Свете Горе је Његово високопреосвештенство митрополит диоклијски Калист (Вер). Поред осталих, патрон друштва је и Његова Екселенција амбасадор Србије у Ватикану проф. др Владета Јанковић, који је и члан управе Друштва пријатеља Свете Горе из Београда. Добротворни пријем који је одржан 28. јула 2011. у врту краљевског имања Хајгроу представља трећу фазу пројекта за помоћ Хиландару „Chilandar Appeal".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи